Znakomity tort orzechowy z pysznym kremem na najważniejsze okazje! Pyszne i oryginalne!

2. Wlej mieszaninę do okrągłej formy do pieczenia (średnicy około 25 cm) pokrytej papierem pergaminowym i umieść ją w piekarniku. Gdy gotowe ciasto ostygnie, przetnij je w 2 miejscach, aby uzyskać 3 warstwy.

3. Krem: wymieszaj jajka ze zwykłym i waniliowym cukrem, następnie dodaj mleko i ogrzewaj w kąpieli wodnej, mieszaj aż krem ​​zgęstnieje. Następnie schłódź masę.

4. Miękkie masło rozmieszaj za pomocą miksera i dodawaj po łyżce schłodzonego kremu jajecznego, wciąż mieszaj.

5. Chrupiące orzechy włoskie: roztop cukier w rondlu, a następnie dodaj orzechy i dobrze wymieszaj. Połóż karmelowe orzechy na blasze i zostaw je do ostygnięcia. Następnie włóż je do blendera i posiekaj.

6. Włóż połowę orzechów włoskich do kremu, a drugą połową udekorujesz później ciasto.

7. Syrop: dobrze wymieszaj wszystkie składniki, możesz podgrzać w rondelku aby łatwiej cukier się roztopił ale później musisz ochłodzić syrop.

Teraz kolej na ostatni etap tworzenia deseru. Pierwszy kawałek ciasta delikatnie posmaruj syropem, a następnie 1/3 kremu. Analogicznie postępuj z kolejnymi warstwami ciasta. Górę oraz boki również posmaruj kremem i posyp pozostałymi orzechami z każdej strony.

Przed ułożeniem ciasta na talerzu przykryj powierzchnię 4 arkuszami papieru do pieczenia lub folii.

8. Aby pięknie udekorować ciasto okruchami orzecha włoskiego, najpierw udekoruj brzegi ciasta, a dopiero potem górę.

Włóż ciasto do lodówki na 4 godziny (ja zostawiłam je całą noc).  Gotowe!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!