Idealne ciasto na pierogi na wodzie mineralnej. Oto wskazówki jak zrobić najlepsze
12
Z jakiegoś powodu wiele gospodyń domowych uważa przygotowywanie pierogów za bardzo czasochłonne. Chcemy Cię przekonać, że może być inaczej! Wszystkie trudności z przygotowaniem tej potrawy sprowadzają się do wyboru dobrego przepis na ciasto.
Po prostu nie może się ono sklejać, przylegać do dłoni lub rozklejać w czasie gotowania. Dzisiaj podzielimy się z Tobą wspaniałym przepisem na uniwersalne ciasto pierogów.
Składniki
Mąka pszenna 2,5–3 szklanki
Sól 0,5 łyżeczki
Woda gazowana 1 szklanka
Jajko 1 szt.
Cukier 0,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy 4 łyżki
Przygotowanie:
Do głębokiej miski wbij surowe jajko i wlej wodę wodą mineralną. Dodaj sól, cukier i olej rafinowany. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto ręką lub łyżką.
Gdy masa stanie się lepka, przenieś ją na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj ciasto rękami przez 7-8 minut. Zwiń ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie na pierogi.
W tym przypadku woda mineralna całkowicie zastępuje sodę, dzięki czemu ciasto jest puszyste i delikatne. Teraz wszystko zależy od preferencji smakowych, ugotuj ziemniaki, duszoną kapustę lub soczyste mięso mielone. Udostępnij tak dobry przepis swoim znajomym! Smacznego!