Idealne ciasto na pierogi na wodzie mineralnej. Oto wskazówki jak zrobić najlepsze

Z jakiegoś powodu wiele gospodyń domowych uważa przygotowywanie pierogów za bardzo czasochłonne.  Chcemy Cię przekonać, że może być inaczej! Wszystkie trudności z przygotowaniem tej potrawy sprowadzają się do wyboru dobrego przepis na ciasto.

Po prostu nie może się ono sklejać, przylegać do dłoni lub rozklejać w czasie gotowania. Dzisiaj podzielimy się z Tobą wspaniałym przepisem na uniwersalne ciasto pierogów.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5–3 szklanki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Woda gazowana 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wbij surowe jajko i wlej wodę wodą mineralną. Dodaj sól, cukier i olej rafinowany. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto ręką lub łyżką.

Gdy masa stanie się lepka, przenieś ją na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj ciasto rękami przez 7-8 minut. Zwiń ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie na pierogi.

W tym przypadku woda mineralna całkowicie zastępuje sodę, dzięki czemu ciasto jest puszyste i delikatne. Teraz wszystko zależy od preferencji smakowych, ugotuj ziemniaki, duszoną kapustę lub soczyste mięso mielone. Udostępnij tak dobry przepis swoim znajomym! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!