Ciasto na kefirze w 5 minut – Prawdziwe odkrycie kulinarne. Dla Pań ceniących szybkie przepisy

Marzy Ci się pyszne, proste ciasto w niskiej cenie? Ten przepis to połączenie ekspresowego wykonania, dziecięcego poziomu trudności oraz najlepszego smaku.

To ciasto jest tak nieskomplikowane, że ominie Cię mycie sterty misek po różnych kremach i szukanie w sklepie wymyślnych składników. Produkty niezbędne do wykonania tego wypieku są proste i tanie.

Ponadto, kefir nadaje mu niezwykłej lekkości i puszystości. Rodzynki przełamują prostotę – ale możesz je pominąć lub zastąpić np. suszoną żurawiną.

Produkty, które będziesz potrzebować:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru naturalnego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania ciasta:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do wysokiego naczynia wbij całe jajka, wlej kefir i wsyp cukier. Połącz je mikserem.

Cały czas miksując, dodawaj po trochę mąki. Następnie dodaj proszek do pieczenia i miksuj jeszcze parę minut. Upewnij się, że masa jest gładka. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!