Szybki przepis na ciasto miodowe: bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Goście chwalą i proszą o ten przepis

Moja rodzina uwielbia cudowny smak miodowego ciasta, zawsze błyskawicznie znika i domownicy zaraz domagają się, żebym zrobiła je jeszcze raz.

W związku z tym, że przepis jest bardzo prosty – ciasta nie trzeba wyrabiać ani wałkować – mogę sprawiać im tę przyjemność, kiedy tylko chcą! W przeciwieństwie do innych przepisów, które można znaleźć w internecie, ten nie zawiera orzechów, więc jest idealny dla alergików.

Zanim zabierzemy się do przygotowania miodowego ciasta mała uwaga: w zależności czy chcesz zrobić duże ciasto na blaszce o średnicy 26 cm, czy mniejsze, które zmieści się na blaszce o średnicy 20 cm, użyj takiej ilości składników, jak podałam poniżej lub ich połowę.

Do wykonania ciasta miodowego będziesz potrzebować:

  • Masło – 150 g
  • Miód – 6 łyżek
  • Cukier – 2 szklanki
  • Jajka – 6 sztuk
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Ocet – łyżka
  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Kwaśna śmietana – 2 szklanki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał, rozpuść masło w garnuszku, a następnie dodaj miód i 1 szklankę cukru. Mieszaj zawartość garnka do połączenia się składników.

Do masy dodaj jajka, sodę i ocet i ponownie dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Następnie dodawaj powoli mąkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Na pergaminie położonym na blaszce, używając 1/8 ciasta, ułóż za pomocą łyżki płaski placek. Piecz ciasto przez 12 minut w nagrzanym piekarniku i następnie powtórz cały proces z pozostałym ciastem.

Uzyskasz 8 płaskich placków. Wymieszaj śmietanę z pozostałą szklanką cukru. Uzyskanym kremem przełóż placki, kładąc jeden na drugim, a następnie posmaruj nim boki i wierzch ciasta.

Gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować owocami lub wiórkami czekolady. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!