Czekoladowe batoniki Milky Way są znane na całym świecie już od 1923 roku. Praktycznie każdy zna i kocha ich smak!
Dlaczego więc nie wykorzystać oryginalnej wersji tego przysmaku do stworzenia delikatnego, słodkiego i aromatycznego ciasta? Z pewnością zachwyci ono dzieci i podbije również Wasze serce, bo to ciasto jest przygotowane bardzo szybko, prosto i nie wymaga pieczenia!
Składniki
Mleko – 160 ml
Cukier – 125 g
Cukier waniliowy – 10 g
Masło – 220 g
Mleko w proszku – 240 g
Kakaowe biszkopty – 350 g
Gorzka czekolada – 120 g
Płatki migdałów – 10 g
Przygotowanie
Wlej mleko do rondla, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Gotuj do momentu, aż cały cukier się rozpuści, a mieszanina się zagotuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
Ubij mikserem 110 g miękkiego masła, wlewając do niego stopniowo przygotowaną wcześniej mleczną masę. Następnie dodawaj porcjami mleko w proszku i mieszaj, aż masa będzie gładka.
W rondelku umieść ciemną czekoladę i 110 g masła. Umieść na ogniu i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Kakaowe biszkopty ułóż na dnie naczynia o wymiarach 18 x 22 cm, posmaruj białym kremem, ponownie ułóż warstwę biszkoptów, polej czekoladą i udekoruj płatkami migdałów. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.