Jest to jeden z ulubionych deserów moich pociech, ale też i moich dorosłych gości! Spróbuj przygotować go i Ty!
Przesiej mąkę przez sito i dodaj do niej proszek do pieczenia. Rozpuść 100 g masła, a następnie dodaj szklankę cukru, 1 torebkę cukru waniliowego i wymieszaj składniki.
Dodaj łyżkę kakao i mieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę na samym końcu. Zagnieć ciasto, aby nie lepiło się do rąk.
Z jednej trzeciej ciasta uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj w zamrażarce. Nasmaruj formę (20 x 20 cm) masłem. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni rękami.
Roztop pozostałe 30 g masła. Oddziel białka od żółtek z 3 jaj. Białka włóż do lodówki. Rozetrzyj twarożek widelcem. Jeśli jest kruchy – zmieli go przez sito.
Dodaj pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj. Wymieszaj żółtka za pomocą trzepaczki i dodaj do twarogu.
Delikatnie połóż nadzienie z twarogu na cieście czekoladowym i wygładź łyżką powierzchnie. Zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki na warstwę twarogu na całej powierzchni ciasto. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Zamiast lub razem z rodzynkami, możesz również dodać kandyzowane owoce, orzechy i suszone owoce do nadzienia. Wszystko zależy od twoich preferencji. Ciasto kanapkowe to łatwy do przyrządzenia deser, który zachwyci w smaku całą rodzinę!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.