Ciasto kanapkowe – ulubiony przepis na domowe wypieki leniwych matek

Jako matki zawsze staramy się, aby nasze dzieci jadły najsmaczniejsze i najzdrowsze dania. Dlatego omawiając desery dla dzieci, postanowiliśmy podzielić się z Wami genialnym przepisem na te ciasto!

Jest to jeden z ulubionych deserów moich pociech, ale też i moich dorosłych gości! Spróbuj przygotować go i Ty!

Składniki

  • Masło 130 g
  • Jajko 4 sztuki
  • Cukier 1 szklanka
  • Twarożek 500 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 2 opakowania
  • Kakao 2 łyżki
  • Rodzynki 0,5 szklanki
  • Skórka z cytryny do smaku
  • Mąka pszenna 1,5 szklanki

Przygotowanie

Przesiej mąkę przez sito i dodaj do niej proszek do pieczenia. Rozpuść 100 g masła, a następnie dodaj szklankę cukru, 1 torebkę cukru waniliowego i wymieszaj składniki.

Dodaj łyżkę kakao i mieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę na samym końcu. Zagnieć ciasto, aby nie lepiło się do rąk.

Z jednej trzeciej ciasta uformuj kulkę, zawiń ją w folię i schowaj w zamrażarce. Nasmaruj formę (20 x 20 cm) masłem. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni rękami.

Roztop pozostałe 30 g masła. Oddziel białka od żółtek z 3 jaj. Białka włóż do lodówki. Rozetrzyj twarożek widelcem. Jeśli jest kruchy – zmieli go przez sito.

Dodaj pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj. Wymieszaj żółtka za pomocą trzepaczki i dodaj do twarogu.

Delikatnie połóż nadzienie z twarogu na cieście czekoladowym i wygładź łyżką powierzchnie. Zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki na warstwę twarogu na całej powierzchni ciasto. Piecz 50 minut w 180 stopniach.

Zamiast lub razem z rodzynkami, możesz również dodać kandyzowane owoce, orzechy i suszone owoce do nadzienia. Wszystko zależy od twoich preferencji. Ciasto kanapkowe to łatwy do przyrządzenia deser, który zachwyci w smaku całą rodzinę!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!