Ciasto „Jabłkowy taniec”. Moi goście oszaleli na punkcie tego przepysznego ciasta.

„Jabłkowy taniec” składa się z puszystego ciasta, pysznej jabłkowej warstwy i delikatnej, kremowej warstwy ala strachatella. Jestem pewna, że wygląd tego deseru zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości, a jego smak podbije serca i kubki smakowe absolutnie wszystkich wielbicieli domowych wypieków!

Składniki

  • Mąka pszenna – 130 g
  • Skrobia – 70 g
  • Cukier – 150 g
  • Masło – 220 g
  • Margaryna – 70 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Żółtko – 2 sztuki
  • Jabłka – 1,5 kg
  • Śmietana 30% – 500 ml
  • Ser mascarpone – 250 g
  • Jogurt grecki – 250 g
  • Cukier puder – 0,5 szklanki
  • Gorzka czekolada – 100 g
  • Żelatyna – 5 łyżeczek
  • Woda – 80 ml
  • Galaretka pomarańczowa (90 g) – 3 opakowania

Przygotowanie

Połącz 100 g miękkiego masła z cukrem i margaryną, ubij mikserem na puszystą masę. Następnie, bez przerywania ubijania, dodaj 3 żółtka, a następnie 1 białko. Ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Przesiej mąkę ze skrobią bezpośrednio do ubitej masy, mieszaj składniki mikserem z małą prędkością. Wyłóż gotowe ciasto równomiernie na blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją wcześniej pergaminem.

biszkopt

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut.

Jabłka umyj, obierz i usuń rdzeń, zetrzyj owoce na grubej tarce. Przenieś składnik do rondla, dodaj pozostałe masło i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

ciasto z jabłkami

Następnie wsyp 2 galaretki do garnka. Możesz wybrać też galaretkę cytrynową według własnych upodobań. Duś mieszaninę przez około 5 minut, aż granulki proszku się rozpuszczą.

Następnie zdejmij rondel z ognia, ostudź trochę zawartość. Otrzymasz gęstą mieszankę galaretki jabłkowej, którą następnie równomiernie rozprowadź na schłodzonym już cieście.

deser galaretkowy

Zalej żelatynę szklanką wody, a po chwili podgrzej, aby się rozpuściła. Ubij schłodzoną śmietanę mikserem. Mascarpone wymieszaj z greckim jogurtem i cukrem pudrem.

Podczas procesu mieszania stopniowo dodawaj ciepłą żelatynę, kolejno dodawaj po łyżce schłodzoną, ubitą śmietanę. Zetrzyj czekoladę na grubej tarce i wymieszaj z kremową masą.

deser z jabłkami

Wylej przygotowaną masę na ochłodzoną galaretkę jabłkową i włóż ciasto do lodówki. W między czasie wymieszaj zawartość ostatniego opakowania galaretki w 400 ml wrzącej wody.

Mieszaj, aż granulki się rozpuszczą, a gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylej ją na ciasto. Ponownie włóż  deser do lodówki na półtorej godziny.

deser jabłkowy

Górną warstwę galaretki możesz ozdobić np. liśćmi mięty lub kawałkami czekolady.

Ten smaczny deser jabłkowy pasuje do gorącej czekolady, kakao lub słodkiej herbaty. Ciesz się jego smakiem z przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!