Ciasto dietetyczne bez cukru i mąki: Będziesz je przygotowywać codziennie.

Szybkie, proste, smaczne i zdrowe ciasto owsiane o bogatym smaku czekolady, które nie tylko zadowoli, ale i nasyci. Doskonała wskazówka na obfite śniadanie lub przekąskę.

Płatki owsiane są doskonałe do odchudzania i dla zdrowia, oto powody, dla których warto włączyć je do swojej diety oraz:

  • Obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi i wysokie ciśnienie krwi
  • Profilaktyka chorób układu krążenia
  • Normalizuje poziom indeksu glikemicznego
  • Wspomagają dobre trawienie, łagodzą bóle brzucha
  • Likwiduje gazy i wzdęcia
  • Zapewniają regularne opróżnianie
  • Oczyszczają jelito grube z niepożądanych substancji
  • Wspiera jakość kości i stawów
  • Poprawiają jakość zębów, paznokci i włosów
  • Zapobieganie osteoporozie
  • Wspomagają tworzenie krwi, zapobieganie anemii
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, likwiduje stres
  • Wspomaga koncentrację, uwagę i jakość snu

Do zdrowego ciasta potrzebujemy:

  • 120 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g kakao (3-4 łyżki stołowe)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka
  • 30 g orzechów włoskich

Na polewę:

  • 70-100 g gorzkiej czekolady
  • 35-50 ml mleka (2-3 łyżki stołowe)

Przygotowanie:

Do miski wsyp płatki owsiane. Wlać gorące mleko i wymieszać.

Pozwól płatkom pęcznieć przez 10 minut. Banany rozgnieść widelcem i przełożyć do miski.

Dodać jajka, sól i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

Dodaj płatki do mieszanki kakaowo-bananowej i wymieszaj. Orzechy włoskie posiekać na małe kawałki.

Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym lub masłem. Wylać ciasto, wyrównać i posypać orzechami.

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić do temperatury pokojowej.

Dodaj czekoladę i mleko do małej miski. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej) i wymieszaj.

Lukier nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Pozwól czekoladzie stwardnieć i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!