Z przepisów na szybkie ciasta najpopularniejsze są te na serniki bez pieczenia. Delikatna masa twarogowa na ciastkach biszkoptowych tworzy niesamowity tandem. Wzięłam za podstawę tę znaną technikę wykonywania pysznego deseru i zrobiłam równie smaczne ciasto czekoladowe z bananami. Ten deser nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie trwa około 15 minut.
Jako bazy używam herbatników, do których dodaję masło. Najważniejsze w tym obłędnie pysznym deserze czekoladowym jest odpowiednie przygotowanie delikatnej masy śmietanowej z kakao.
Składniki
- Herbatnik – 320 g
- Masło – 180g
- Żelatyna – 10 g
- Woda – 100 ml
- Mleko – 100 ml
- Kwaśna śmietana – 400 g
- Cukier – 6 łyżek
- Kakao w proszku – 3 łyżki
- Banany – 2-3 sztuki
- Biała czekolada – 30 g
Przygotowanie
-
- Zmiel ciasteczka w blenderze i dodaj do nich roztopione masło. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Ciasteczka ułóż na blaszce, całą powierzchnię wygładź łyżką i wstaw do lodówki na 5 minut.
-
- Zalej żelatynę wodą i pozwól jej napęcznieć. Wlej mleko do rondla i umieść na małym ogniu. Dodaj cukier, kakao oraz żelatynę do rondla. Ciągle mieszając gotuj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj.
- Banany obierz ze skórki, pokrój na 4 części i ułóż na ciastkach. Całość zalej schłodzoną mieszanką śmietany i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Rozpuść czekoladę i wlej ją do szprycy cukierniczej. Gdy ciasto zestygnie udekoruj go czekoladą, pokrój na porcje i podawaj.
Ten wspaniały lekki deser bez pieczenia nadaje się zarówno na uroczystości rodzinne jak i spotkanie w gronie znajomych czy święta! Pyszne i proste!