Włoskie ciasto „12 łyżek”. Wychodzi zawsze, smakuje każdemu. Goście oszaleją z zachwytu

Najsmaczniejsze przepisy kulinarne są zwykle najprostsze. Ta zasada obowiązuje również w przepisie na włoskie ciasto „12 łyżek ” : wystarczy połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Po pół godzinie na Twoim stole pojawi się pyszny dodatek do aromatycznej kawy!

Z przygotowaniem ciasta „12 łyżek” nie będzie żadnych trudności nawet dla niedoświadczonej gospodyni domowej. Jego nazwa ujawnia cechy tego przepisu – główne składniki są mierzone w łyżkach.

Składniki

  • Jajko – 3 sztuki
  • Cukier – 12 łyżek
  • Olej słonecznikowy – 12 łyżek
  • Mleko – 12 łyżek
  • Mąka pszenna – 12 łyżek
  • Proszek do pieczenia – 8 g
  • Cytryna – 0,5 sztuki
  • Sól – szczypta
  • Cukier puder – do smaku

Przygotowanie

Ubij jajka z odrobiną soli, aż do uzyskania puszystej piany. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.

Dodaj mleko i olej roślinny, wyciśnięty sok z połowy cytryny, dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Przykryj naczynie do pieczenia papierem, wlej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i piecz ciasto przez 30 minut.

Ciasto możesz udekorować według uznania np. jagodami, lukrem, owocami, czekoladą, kakao itd. Dzięki temu za każdym razem możesz cieszyć się nowym smakiem na nowo, ale zawsze będzie słodki i lekki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!