Z racji tego, zawsze musimy mieć zgromadzone kruche ciasteczka, szarlotkę lub choćby tabliczkę czekolady. Właśnie dlatego tak dużo miejsca w mojej głowie zajmuje myślenie o przygotowywaniu deserów dla całej rodziny.
W trakcie naszych wakacji w Turcji mieliśmy okazję zasmakować tulambu w syropie cukrowym. Wszyscy byliśmy zachwyceni tym nowo poznanym smakołykiem, w szczególności mąż i dzieci. Nie miałam innego wyjścia. Po powrocie postanowiłam przygotować ten deser samodzielnie.
Najpierw należy zagotować 250 ml wody z dodatkiem masła w małym rondlu. Należy uważać na utrzymanie średniego ognia. W kolejnym kroku trzeba przesiać mąkę i zamieszać. Mieszamy drewnianą szpatułką do momentu aż otrzymamy jednolite kremowe ciasto.

Po uzyskaniu pożądanego efektu dodajemy pojedynczo jajka. Każde z nich oddzielnie mieszamy szpatułką do czasu aż rozpuści się w cieście. Całość wkładamy do szprycy cukierniczej i zostawiamy na chwilę.

Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i wyciskamy niewielkie paski z ciasta. Rozmieszczajmy je tak, żeby się nie dotykały. Smażymy je na kolor złoty, co chwilę obracając. Tak usmażone „paski” zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na koniec wymieszaj cukier, sok z cytryny z 200 ml wody. Całość gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.