Ciasteczka piernikowe: pozostają mięciutkie przez długi czas – Sekretem jest jeden składnik

Jeżeli uwielbiacie pierniki to koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis. Pierniki na pewno przypadną do gustu domownikom jak i waszym gościom.

Do przygotowania ciasteczek piernikowych używamy tutaj kefiru, a nie mleka jak w tradycyjnym przepisie.

Składniki

  • kefir (350 g)
  • mąka (4 szklanki)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • miód (1 łyżka)
  • przyprawa do pierników (1 łyżka)
  • olej roślinny (3 łyżki)
  • soda (1 łyżeczka)

Przygotowanie pierników

Na początek oddziel białko od żółtka z jednego jajka. Żółtko wraz z drugim całym jajkiem ubij z miodem oraz cukrem. Wsyp najpierw jedną szklankę cukru, dodaj kefir, olej i mieszankę przypraw do pierników. Wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę.

Do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę i wsyp łyżeczkę sody. Zagnieć wszystko na ciasto.

Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości. Następnie wytnij z ciasta figury np. kółka. Możesz użyć specjalnych foremek. Umieść gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik na 180-190 stopni i włóż do środka pierniki na około 25 minut. W tym czasie weź pozostałe białko, dodaj pół szklanki cukru i ubijaj do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.

Po upływie 25 minut wyjmij pierniki i posmaruj je z wierzchu ubitym białkiem z cukrem. Ponownie włóż je do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut.

Pierniki są gotowe! Nadają się idealnie na świąteczny stół, a także jako dodatek do herbaty i kawy. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!