Ciasteczka według przepisu mojej babci. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży
  • 1 proszek do pieczenia (użyłam połowy)
  • 5-6 łyżek mleka + szczypta cukru
  • skórka cytryny
  • sól
  • jajko do posmarowania

Dowolne nadzienie:

  • twarożek
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

Do posypania:

  • cukier
  • cynamon
  • kropla rumu

Przygotowanie:

Dodaj cukier, drożdże do letniego mleka i pozwól drożdżom wyrosnąć. Na wałku przetwarzamy mąkę, drożdże, jajka, sól, proszek, skórki i posiekane masło. Wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto. Natychmiast podziel na pół i włóż jedną połowę do lodówki. W międzyczasie rozwałkuj pozostałą część ciasta na ok. 0,5 cm.

Wytnij nożem kwadraty około 7×7 cm i na każdy z nich nałóż nadzienie. Łączymy ze sobą przeciwległe końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w ten sposób przetwarzamy również drugą połowę ciasta).

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!