Ciasteczka z serem „Róże”: zrobiłam w 20 minut, a jemy całą rodziną przez cały tydzień!

Nie dawno całkiem przypadkiem znalazłam ten przepis w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jak byliśmy dziećmi zajadaliśmy się tymi pysznymi ciasteczkami..

Wczoraj zrobiłam te ciasteczka gdy odwiedzili mnie znajomi, byli również zachwyceni ich wyglądem a ich dzieci wylizywały z talerza nawet ostatnie okruszki. Żałowałam tylko jednego… że nie zrobiłam od razu podwójnej porcji 😉

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki
  • 250 g twarożku
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 g wanilii ( opcjonalnie )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka jaj

PRZYGOTOWANIE

1. Połączyć twarożek, roztopioną margarynę, cukier, wanilinę, sól i żółtka w głębokiej misce.

2. Stopniowo dodaj przesianą mąkę z sodą i zagnieć delikatne ciasto. Jeśli potrzebujesz dodaj więcej mąki.

3. Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 milimetrów i wytnij kółka za pomocą szklanki. Ułóż niedbale na siebie 3-4 kółka i delikatnie zwiń w małą rolkę.

4. Pokrój rolkę na dwie części. W rezultacie otrzymasz 2 róże.

5. Ułóż je na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym.

6. Piecz ciasteczka w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut.

Podawaj ciasteczka posypane cukrem pudrem! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!