Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe

Jak upiec bułeczki jabłkowe

W dzisiejszych czasach najlepiej samemu upiec ciasteczka : w ten sposób będziesz mieć pewność, że to co podajesz swojej rodzinie jako pyszny dodatek do popołudniowej herbaty jest również zdrowe! 

Nikt nie może oprzeć się magicznemu aromatowi świeżych domowych wypieków. Te delikatne, kruche ciasteczka z soczystym nadzieniem jabłkowym są po prostu obłędnie pyszne!

Składniki

Jabłka – 4 sztuki
Kefir – 125 ml
Skrobia kukurydziana – 1 łyżka
Masło – 125 g
Cukier – 200 g
Cukier puder – 75 g
Jajka – 1 sztuka
Cynamon – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 630 g
Cukier waniliowy – 10 g
Olej słonecznikowy – 100 ml

Przygotowanie

    1. Jabłka obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Uduś je z dodatkiem cukru na suchej patelni, aż cały płyn odparuje. Dodaj mielony cynamon, wymieszaj i wstaw do lodówki.
    1. Miękkie masło wymieszaj z olejem słonecznikowym, dodaj kefir, cukier puder, cukier waniliowy, kurkumę, skrobię, jajko i wymieszaj. Dodawaj małymi porcjami mąkę do powstałej masy i zagnieć ciasto.
    2. Oddziel po 30 g ciasta i formuj je w kulki. Powinnaś otrzymać około 40 sztuk. Każdą rozwałkuj, ułóż nadzienie jabłkowe i zwiń jak pokazano na filmie.
  1. Umieść wszystkie ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piecz przez 30 minut, następnie wyjmij, połóż na półmisku i posyp cukrem pudrem.

Zamiast nadzienia jabłkowego możesz użyć dowolnego gęstego dżemu, twarogu, czekolady lub np. świeżych jagód czy truskawek – co tylko lubisz!

Smacznego!
error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!