Wszyscy przyjaciele chcą przepisu na te ciasteczka jabłkowe: Proste i smaczne z bogatym nadzieniem

Pyszne ciasteczka jabłkowe z bogatym nadzieniem. Miękkie, soczyste i idealnie słodkie. Doskonały dodatek do aromatycznej kawy, czy herbaty. Zaskocz swoich domowników bądź gości i przygotuj je już dziś!

Potrzebujesz:

  • kefir – 130 ml
  • masło – 120 g
  • żółtko – 1 szt.
  • cukier – 2 łyżki
  • mąka – 300 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • jabłka – 5-6 szt.
  • cukier – około 2 łyżki
  • wanilia do smaku
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie:

Obierz jabłka, pokrój i zetrzyj na grubej tarce.

Masło roztop na patelni, dodaj jabłka, posyp cukrem i wymieszaj.

Cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut, aż płyn wyparuje.

Do ciepłego kefiru dodaj żółtko, sól i cukier.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki zimnego masła i utwórz kruchą mieszankę.

Wlej płynną masę i wyrób jednolite ciasto.

Przykryj je i wstaw do lodówki na 15 minut. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj każdą na 4 mm.

Posmaruj masłem i ułóż nadzienie.

Zroluj i pokrój na około 3-4 cm kawałki . Zrób to samo z drugą połową ciasta.

Ciasteczka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nasmaruj wierzch żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!