Wszyscy przyjaciele chcą przepisu na te ciasteczka jabłkowe: Proste i smaczne z bogatym nadzieniem
161
Pyszne ciasteczka jabłkowe z bogatym nadzieniem. Miękkie, soczyste i idealnie słodkie. Doskonały dodatek do aromatycznej kawy, czy herbaty. Zaskocz swoich domowników bądź gości i przygotuj je już dziś!
Potrzebujesz:
kefir – 130 ml
masło – 120 g
żółtko – 1 szt.
cukier – 2 łyżki
mąka – 300 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
szczypta soli
Nadzienie:
jabłka – 5-6 szt.
cukier – około 2 łyżki
wanilia do smaku
masło – 1 łyżka
Przygotowanie:
Obierz jabłka, pokrój i zetrzyj na grubej tarce.
Masło roztop na patelni, dodaj jabłka, posyp cukrem i wymieszaj.
Cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut, aż płyn wyparuje.
Do ciepłego kefiru dodaj żółtko, sól i cukier.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki zimnego masła i utwórz kruchą mieszankę.
Wlej płynną masę i wyrób jednolite ciasto.
Przykryj je i wstaw do lodówki na 15 minut. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj każdą na 4 mm.
Posmaruj masłem i ułóż nadzienie.
Zroluj i pokrój na około 3-4 cm kawałki . Zrób to samo z drugą połową ciasta.
Ciasteczka połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasmaruj wierzch żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Życzę smacznego!