Pyszny, chrupiący domowy chleb – przepis dla początkujących. Banalnie prosty przepis

Rozpoczynasz swoją przygodę z chlebem własnej roboty? Ten przepis jest dla Ciebie. Nawet początkujący wyczaruję z niego chrupiący wypiek. 

Zalety domowego chleba są spore. Po pierwsze wiesz co jesz, Twój bochenek nie będzie zawierał sztucznych spulchniaczy i konserwantów.

Nie musisz się przejmować, czy piekarnie danego dnia są otwarte, własny chleb możesz mieć kiedy chcesz, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i łatwe. Najważniejszym pozytywnym aspektem pieczenia chleba jest fakt, że ta czynność naprawdę sprawia dużą przyjemność. Przekonaj się sam.

Składniki:

  • drożdże suche – 7g (możesz użyć 15g drożdży świeżych)
  • mąka pszenna – 0,5 kg (jeśli jesteś fanem pieczywa razowego możesz wymieszać mąkę pszenną z żytnią)
  • letnia woda – 2 szklanki
  • sól – 2 łyżeczki
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowywanie należy zacząć od zaczynu. Wymieszaj drożdże z letnią wodą i odstaw je na bok na około kwadrans.

To bardzo ważne, żeby woda była ciepła, inaczej drożdże nie zaczną pracować. Do dużej miski wsyp suche składniki (mąka i sól), a następnie dolej odstany zaczyn drożdżowy.

Składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Następnie jak w przypadku wszystkich ciast drożdżowych odstaw przykrytą miskę w ciepłe miejsce na pół godziny. Dzięki temu ciasto odpowiednio wyrośnie.

Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem (masłem lub oliwą) i oprósz niewielką warstwą bułki tartej. Teraz wystarczy przełożyć ciasto na chleb do formy i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

O czym powinien pamiętać każdy domowy piekarz?

  • nie jedz ciepłego chleba, ostygnięty smakuje lepiej i nie nabawi Cię bólu brzucha
  • chleb należy pokroić dopiero po ostygnięciu
  • możesz bawić się dodatkami na następny raz, do chleba doskonale wpasują się nasiona i zioła
error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!