Należy wcześniej przygotować potrzebne surowce. Do naczynia z ciepłą wodą dodać rozkruszone świeże drożdże, po czym dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego płynu.
Następnie do rozczynu wsypać przesianą mąkę oraz sól. W przypadku drożdży suchych należy je dodać ze wszystkimi składnikami. Całość bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z otrzymanego ciasta uformować dwie równe kule, i zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Patelnię posmarować olejem, i postawić do rozgrzania na średnim płomieniu.
Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, wyłożyć na niego ciasto i smażyć pod przykryciem ok. 10 – 15 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu, posmarować wierzch ciasta olejem i smażyć drugą stronę tyle samo minut co poprzednio.
Kiedy czas smażenia minie chleb jest już gotowy.