Wytrawna i syta przekąskę, którą robię nie od dziś. Ciasto cebulowe z jajkiem. Super przepis

Jeżeli masz ochotę na jakąś dobrą, wytrawną i sytą przekąskę to spróbuj tego ciasta. Możesz je podać także gościom.

Gwarantujemy, że posmakuje im od pierwszego kęsa i nie wyjdą głodni z Twojego domu. Ciasto z cebulą i jajkiem polubi także nie jedno dziecko. Wychodzi miękkie w środku, ma chrupiące boki i posiada cudowny aromat. Samo przygotowanie takiego dania nie zajmuje też dużo czasu.

Składniki na kruche ciasto

  • mąka pszenna (200 g)
  • żółtko (1 sztuka)
  • masło (100 g)
  • zimna woda (30 ml)
  • sól (5 g)
  • soda (ćwierć łyżeczki)

Składniki na nadzienie

  • gotowane jajka (2 sztuki)
  • szczypiorek (duży pęczek)
  • serek topiony (2 małe opakowania)

Pozostałe składniki

  • jajka (4 sztuki)
  • mleko lub śmietana (2 łyżki stołowe)
  • sól i ulubione przyprawy (np. papryka w proszku)

Przygotowanie ciasta

Do miski wrzuć przesianą mąkę pszenną, dodaj sól oraz sodę i wymieszaj wszystko razem za pomocą łyżki. Następnie wyjmij zimne masło z lodówki, pokrój je małą kostkę i wrzuć do miski z mąką. Dokładnie utrzyj składniki swoją dłonią, aby powstały tzw. „okruchy”.

Dodaj do miski jedno żółtko jajka i schłodzoną wodę. Zagnieć powstałe kruche ciasto rękami. Uformuj je w kulkę, owiń w plastikową torebkę i włóż do lodówki.

Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj w tym czasie nadzienie. Umyj szczypiorek, następnie wysusz i posiekaj nożem.

Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz je i pokrój w niewielką kostkę. Połącz jajka ze szczypiorkiem i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na dość cienką warstwę.

Wyłóż ciasto do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 centymetrów w taki sposób, aby pokrywało też boki formy. Przebij je w kilku miejscach widelcem. Zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce serki topione i rozprowadź je równomiernie na formie. Następnie ułóż jajka i szczypiorek.

Wbij cztery całe jajka do miski, dodaj sól i paprykę do smaku oraz inne ulubione przyprawy. Dolej także mleko i wymieszaj to wszystko trzepaczką. Zalej przygotowaną masą ciasto cebulowe.

Włóż formę do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu poczekaj, aż ciasto wystygnie i włóż je do lodówki, aby się porządnie schłodziło. Gotowe!

Tak przyrządzone ciasto cebulowe z jajkiem jest dość sycące. Można je podawać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do zupy. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!