Jest pyszny nawet dla tych, którzy nie przepadają za warzywami. Ten przepis jest doskonałym połączeniem buraków i śmietany.
684
Smak i zalety buraków wszyscy znają od dzieciństwa.
Te na bazie śmietany, które dziś proponuję, są wyjątkowe, ponieważ zawierają śmietanę. Kremowa konsystencja śmietany zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za burakami. W tym przepisie wykorzystano buraki w śmietanie.
Składniki:
500 g buraków
1 ząbek czosnku
Cebula – 180g
Kwaśna śmietana 150g
Olej słonecznikowy – 2 łyżki
Sól i czarny pieprz
Jak przygotować:
Buraki pokrój w cienkie plasterki, obierając je. Na oleju podsmaż posiekaną i obraną cebulę. Dodaj paski buraków. Często mieszaj i smaż przez 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i sól do smaku.
Przykryj rondel pokrywką i gotuj buraki w śmietanie przez 20 minut. Aby uniknąć przywierania, często mieszaj. Wyłóż krem i buraki na talerz. Przyozdobić świeżymi ziołami. Ten przepis można wykorzystać jako dodatek do każdego dania z mięsa czerwonego lub drobiowego, a także do dań rybnych.