Jeśli chcesz codziennie cieszyć się pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem, to ta metoda jest dla ciebie.

Stwórz w domu mięciutkie, puszyste wypieki według naszego autorskiego przepisu. Na pewno zaskoczy cię efekt oraz smak!

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 40 g cukru pudru
  • 8 g soli
  • 1 białko jajka
  • 10 g drożdży instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g sera
  • 1 żółtko
  • mak

Instrukcje:

Wlej ciepłe mleko do dużej miski, dodaj ciepłą wodę oraz olej. Następnie wsyp cukier puder, sól i wbij białko jajka. W końcu dodaj drożdże instant i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito, mieszając z mokrymi składnikami. Wyrób ciasto rękoma, aby uzyskać gładką konsystencję. Przykryj ciasto folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części.

Rozwałkuj pierwszą część ciasta na duży prostokąt. Posmaruj powierzchnię roztopionym masłem, złóż trzykrotnie i ponownie posmaruj masłem przed złożeniem trzykrotnie.

Przenieś ciasto na talerz, umieść w plastikowej torebce i odstaw na 10 minut. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.

Rozwałkuj obie części ciasta na oprószonym mąką stole. Posyp tartym serem i zwiń każdą część w rulon.

Podziel każdy rulon na 10 porcji i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj bułki folią i odstaw na 20-25 minut w ciepłym miejscu.

Bułki posmaruj żółtkiem i posyp makiem.

Piecz bułki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pozwól bułkom ostygnąć przed podaniem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!