Domowa bagietka na zakwasie gotowana na parze – Przekonaj się, jakie to smaczne.

Domowa kluska na zakwasie gotowane na parze – procedura przygotowania

Domowa bagietka na zakwasie jest po prostu najlepsza. Przygotuj ją według prostego przepisu, a już nigdy nie będziesz chciała tej ze sklepu.

Składniki

  • mąka półgruba – 400 g
  • drożdże – 20 g
  • żółtko jaja – 2 szt
  • mleko (woda) – 250–300 ml
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 1 szczypta
  • olej – 2 łyżki
  • bułki starsze – 2 szt

Przygotowanie

W misce wymieszaj mleko, drożdże i cukier, przykryj miskę czystą ściereczką i pozwól drożdżom wyrosnąć – zajmie to około 15 minut. W drugiej misce wymieszaj mąkę półgrubą, żółtka z solą i drożdże na zakwasie. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na 40 minut. Po tym czasie posiekane bułki wmieszać w ciasto i podzielić ciasto na dwie równe części, z których rozwałkować bułki. Zostaw je do wyrośnięcia pod ręcznikiem na kolejne 20 minut.

W garnku zagotuj wodę, włóż do niego także termowentylator i gotuj kluskę na parze przez 15 minut. Powtórz tę samą procedurę z drugą częścią ciasta. Gotowe knedle posmaruj odrobiną oleju. Wskazówka: Możesz sprawdzić, czy kluski są upieczone, wbijając w nie patyczek. Jeśli wyjmiesz czysty patyk, gotowe.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!