Każda gospodyni musi go poznać. Właścicielka piekarni zdradziła przepis na te pyszne bułeczki ziemniaczane.

W mieście mamy małą piekarnię, która sprzedaje najsmaczniejsze bułeczki ziemniaczane. Są delikatne, rozpływające się w ustach, a ich aromat jest niesamowity. Właścicielką tej piekarni jest bardzo miła Pani, która chętnie podzieliła się ze mną przepisem na te pyszne bułeczki.

Najlepsze ciasto na domowe bułeczki ziemniaczane to ciasto drożdżowe. Wypieki będą miękkie nawet na następny dzień. Ponadto ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z każdym nadzieniem i słodkim i pikantnym.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 100 ml tłustej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 3 żółtka
  • 14 g suchych drożdży

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 8–10 dużych bulw ziemniaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj podgrzane mleko i śmietanę. Dodaj cukier, drożdże i pozostaw na 15 minut.

Dwa żółtka utrzyj ze stopionym masłem. Dodaj do mieszanki mleka i śmietany.

Wymieszaj mąkę z solą. Wlej płyn w małych porcjach, zagniatając miękkie ciasto.

Przenieś ciasto do dużej miski i umieść w ciepłym miejscu na 40-60 minut, ciasto powinno wzrosnąć 3 razy.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.

Gdy ziemniaki będą gotowe, odlej całą wodę i ugnieć je na puree.

Do puree dodaj cebulę, śmietanę, masło, sól i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj i ostudź nadzienie.

Wyjmij ciasto z miski, posyp mąką i ugnieć dłońmi na stole osypanym mąką.

Z ciasta uformuj kulki o tym samym kształcie. Przykryj je ręcznikiem kuchennym.

Uformuj z kulek podłużne bułeczki o grubości około 0,5 cm.

Ułóż na środku każdego ciasta nadzienie i delikatnie ściśnij krawędzie. Połóż bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej papierem. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw je na chwilę w temperaturze pokojowej.

placki z ziemniakami w piekarniku

Wymieszaj pozostałe żółtko z 1 łyżką śmietany.

Posmaruj ciasta tą mieszaniną i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15–20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!