Przepyszny miękki deser. Rewelacyjny smak, szybko i bez pieczenia: Ten przepis to mistrzostwo

Uwielbiam ciasta, których nie trzeba piec i takie, które bardzo łatwo się robi z gotowych składników.

Tu mamy ciasteczka ”petitki” przełożone pysznym kremem budyniowym. Zaskakująco proste w przyrządzeniu i ma tylko jedną wadę: błyskawicznie znika.

Składniki na krem:

  • 500 g twarogu,
  • 375 ml kwaśnej śmietany,
  • 80 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (na ogół są to dwie torebki, ale warto zwrócić uwagę na gramatury, bo zdarzają się różne)
  • 80 ml mleka
  • 200 g cukru pudru

Na ”ciasto”:

  • 40 prostokątnych herbatników petit beurre
  • 180 ml mleka do namaczania

Polewa (choć nawet bez polewy ciasto jest pyszne):

  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150 ml bitej śmietany
  • 100 g tartej białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Mieszam twarożek z cukrem. Ubijam śmietanę z budyniem i mlekiem. Dodaję twarożek i mieszam na wolnych obrotach miksera, aż powstanie gładka masa.

Blaszkę 20×30 cm wykładam papierem do pieczenia. Odrobinę mleka wylewam na głęboki talerz, zamaczam w nim krótko ciastka jedno po drugim i układam obok siebie na blasze.

Na pierwszą warstwę ciastek wylewam połowę kremu i układam na niej drugą warstwę maczanych w mleku ciastek. Po zakryciu całej powierzchni wylewam drugą połowę kremu i przykrywam ją trzecią warstwą ciastek.

Ostatnią warstwę przykrywam polewą czekoladową: topię w mikrofalówce czekoladę, dodaję bitą śmietanę i mieszam, aż polewa będzie gładka. Czasem jeszcze posypuję wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!