Jak uprawiać boczniaki – już nie kupuję ich w sklepie. Instrukcja krok po kroku

Boczniaki to grzyby, których spożywanie jest bardzo pozytywne dla zdrowia. To bardzo bogate źródło potasu, żelaza, fosforu a także białek.

W boczniakach można również znaleźć mnóstwo węglowodanów. Ich spożywanie wpływa pozytywnie na pracę jelit a także pomaga w usunięciu toksyn, które są zgromadzone w organizmie. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Według najnowszych badań jedzenie codziennie choćby jednego boczniaka przez dwa miesiące doprowadzi do obniżenia cholesterolu nawet o 1/3.

Jak uprawiać boczniaki?

Aby uprawiać boczniaki, nie trzeba znać się na uprawie grzybów. Z uprawą boczniaków poradzi sobie praktycznie każdy. Do uprawy boczniaków potrzebna będzie grzybnia i gleba (substrat)

Jak przygotować glebę? 

Jako gleby nie należy stosować drewnianych wiórów i pochodnych rzeczy. Na tym grzyby rosną po prostu bardzo słabo. O wiele lepiej zastosować słomę jęczmienną, łuski gryki, kolby kukurydzy czy łuski słonecznika.

Potrzeba około 10 kilogramów tego rodzaju surowców, oczywiście zmiażdżonych. Aby gleba była wolna od zalążków pleśni i charakteryzowała się sprężystością, należy sparzyć ją gorącą parą, a następnie zalać gorącą wodą i gotować przez godzinę. Następnie trzeba glebę odsączyć pod prasą i ostudzić do około 25 stopni.

Samej grzybni nie potrzeba dużo. Wystarczy około 1 kg. Taką grzybnię można kupić w każdym punkcie, gdzie hodowane są  grzyby. Przed rozpoczęciem pracy wszystkie powierzchnie, na których będziemy pracować, koniecznie trzeba zdezynfekować. Następnie mieszamy glebę z grzybnią w ilości około 0,5 cm grzybni na 5 cm ziemi.

Uprawa grzybów.

Mieszaninę umieszczamy w workach. Można użyć worków, gdzie zmieści się około 10 kg grzybni lub mniejszych, gdzie zmieści się około 5 kg.  W workach wykonujemy nacięcia o szerokości około centymetra.

Należy naciąć worki z każdej strony i koniecznie do nacinania użyć sterylnego noża. Tak przygotowane worki wieszamy np. na hakach zamontowanych przy suficie. W pomieszczeniu powinno być ciepło.

Idealna temperatura to około 22 stopnie.

Okres inkubacji grzybów to około 2 tygodnie. W tym czasie, przed pojawieniem się grzybów, należy worki spryskać wodą i nie wietrzyć pomieszczenia, konieczne bowiem jest zachowanie w nim dosyć wysokiej wilgotności. Grzybnia w tym czasie zacznie pracować, gleba stanie się cieplejsza i powoli zaczną pojawiać się pierwsze grzyby.

Wraz z pojawieniem się pierwszej fali grzybów, sposób postępowania trzeba zmienić. Worki trzeba podlewać około 2 razy dziennie, 4 razy dziennie wietrzyć pomieszczenie i pamiętać, by temperatura w nim nie przekraczała 10 stopni.

Przez osiem godzin dziennie grzyby powinny mieć też światło. Po 14 dniach pojawi się druga fala grzybów. Łącznie będą 4 fale. Potem bloki można wykorzystać jako nawóz.

Ważne!

Nie należy takiej uprawy mieć w mieszkaniu czy innym miejscu, gdzie przebywamy. Grzybnia wydziela chorobotwórcze zarodniki, może też wydzielać pleśń.

Nie wolno też w pomieszczeniu z  grzybnią przebywać dłużej niż 2 godziny, a przy pracy w tym miejscu warto zakładać ochronną maseczkę.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!