Błyskawiczne i pyszne ciasto owocowe – dla leniwych kucharek. Przygotuj w 10 minut i do piekarnika.
33 473
Błyskawiczne i pyszne ciasto owocowe zajmuje dosłownie chwilę, jest bardzo proste a posmakuje nawet najbardziej kapryśnym smakoszom.
Składniki:
4 jajka średniej wielkości
2/3 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru białego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubione owoce świeże (np. sezonowe: maliny, jagody, wiśnie) 600g.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni grzałka góra-dół. Jajka, szczyptę soli i cukier umieść w misce i dokładnie wymieszaj trzepaczką do jaj. Mleko (powinno być ciepłe – ale nie gorące!) i olej dodaj do przygotowanej z jaj masy i wymieszaj do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodawaj partiami do masy ciągle mieszając.
Z połączonych składników zagnieć ciasto.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24cm) nałóż równomiernie ciasto. Umyte i wysuszone owoce powtykaj w ciasto (większe kawałki przekrój na pół, lub na ćwiartki). Ciasto posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzone ciasto możesz podawać domownikom. Życzę smacznego.