Błyskawiczne i pyszne ciasto owocowe – dla leniwych kucharek. Przygotuj w 10 minut i do piekarnika.

Błyskawiczne i pyszne ciasto owocowe zajmuje dosłownie chwilę, jest bardzo proste a posmakuje nawet najbardziej kapryśnym smakoszom.

Składniki:

  • 4 jajka średniej wielkości
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione owoce świeże (np. sezonowe: maliny, jagody, wiśnie) 600g.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni grzałka góra-dół. Jajka, szczyptę soli i cukier umieść w misce i dokładnie wymieszaj trzepaczką do jaj. Mleko (powinno być ciepłe – ale nie gorące!) i olej dodaj do przygotowanej z jaj masy i wymieszaj do połączenia się składników.

W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodawaj partiami do masy ciągle mieszając.
Z połączonych składników zagnieć ciasto.

Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24cm) nałóż równomiernie ciasto. Umyte i wysuszone owoce powtykaj w ciasto (większe kawałki przekrój na pół, lub na ćwiartki). Ciasto posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzone ciasto możesz podawać domownikom. Życzę smacznego.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!