Pół godziny i gotowe: Jeśli masz mało czasu, spróbuj tego ciasta – Soczysta szarlotka o smaku karmelu.

To obłędnie pyszna szarlotka, którą możesz przygotować dosłownie w 10 minut, a po półgodzinnym pieczeniu otrzymasz świetny i przepyszny deser – doskonały jako poczęstunek dla bliskich lub gości.

Potrzebujesz:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 220 g mąki
  • torebka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania blachy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w plastry.

Skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę, aż ciasto będzie gotowe.

Jajka ubij z cukrem.

Dodaj mleko, olej i wymieszaj.

Na koniec do ciasta przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj na jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 24×32 cm posmaruj warstwą masła i posyp cukrem – dzięki temu jabłka będą się karmelizować podczas pieczenia, a ciasto nabierze delikatnego karmelowego smaku.

Rozłóż plasterki jabłka na blaszce i zalej ciastem. Piecz przez 30 do 35 minut w 170°C.

Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!