Domowa babeczka z dżemem – najlepszy przepis jaki znam. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam

W poszukiwaniach doskonałych przepisów czasem nie warto wybiegać za daleko.

Okazuje się, że proste i szybkie przepisy również mogą podbić serce Twoje i całej rodziny. Delikatna i wilgotna babeczka z dżemem to idealna słodka przekąska do kawy czy herbaty. Jej prosty przepis i krótki czas przygotowania sprawi, że niejednokrotnie sięgniesz po ten przepis!

Będziesz potrzebować:

  • 2 jaja kurze
  • 50 g cukry trzcinowego
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka
  • olej słonecznikowy
  • saszetka proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • ulubiony dżem
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Do miski wbij dwa jajka, dodaj cukier trzcinowy oraz wanilinowy i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj mleko i 50 ml oleju słonecznikowego.

W następnej kolejności wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wyrób ciasto.

Niewielkich rozmiarów formę nasmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Następnie wlej do niej połowę przygotowanego ciasta.

Połóż na niej równomierną warstwę dżemu i zalej drugą połową ciasta.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw babkę. Piecz ją przez pół godziny. Babeczka z dżemem jest już gotowa, smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!