Synowa przywiozła z Anglii przepis na pyszną angielska babka z wiśniami. Ten smak pokochała cała moja rodzina

Przepis na ten cudowny deser przekazała mi moja synowa mieszkająca w Anglii. Dziś z przyjemnością się nim z Tobą podzielę. Po połączeniu tych prostych składników uzyskasz prawdziwe kulinarne arcydzieło. Babka jest niezwykle smaczna, aromatyczna i wilgotna. Jestem przekonana, że jej smak pokocha cała Twoja rodzina!

SKŁADNIKI:

  • 200 g rodzynek
  • 250 g suszonych wiśni
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 5 łyżeczek herbaty Earl Grey
  • 50 ml whisky
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Ten magiczny deser powinien zacząć być przygotowywany już wieczorem. Na początek umieść liście herbaty w głębokim pojemniku i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 20 minut, a następnie odcedź i pozostaw tylko płyn. Dodaj do niego whisky, przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc.

Rano zalej wiśnię i rodzynki przygotowaną mieszanką i pozostaw do namoczenia. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj jajka i cukier, dodaj namoczone suszone owoce i resztę herbaty.

Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Przyprawy nadadzą ciastu niezwykły aromat. Pozostaje dodać tylko mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.

Teraz, gdy ciasto jest gotowe, posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i równomiernie rozłóż w nim ciasto.

Do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni włóż formę z ciastem i piecz przez godzinę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!