Synowa dała mi przepis na te pyszne babeczki z cukinii. Każde ją pokocha.
4 525
Jestem pewna, ze znasz wiele różnych i pysznych dań z cukinii…ale myślę, że tym Cię zaskoczę! Babeczki z cukinii wyglądają bardzo apetycznie, dlatego znikają w oka mgnieniu z talerzy moich dzieci! Dziś chcę również z Tobą podzielić się przepisem na to wspaniałe danie!
Babeczki z cukinii z chrupiącym boczkiem i świeżymi ziołami to arcydzieło, którego każdy smakosz powinien spróbować. Są one jeszcze łatwiejsze do przygotowania i szybsze niż naleśniki!
Składniki
Boczek – 70 g
Mąka pszenna – 3 łyżki
Cukinia – 1 sztuka
Jajka – 2 sztuki
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
Majonez – 1 łyżka
Cebula – 1 sztuka
Zioła – do smaku
Przygotowanie
Boczek pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, do powstałej masy dodaj jajka, mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, podsmażony boczek z cebulą i posiekane ulubione zioła.
Weź foremki na muffinki, posmaruj olejem słonecznikowym i napełnij powstałym ciastem. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 min ( w zależności od piekarnika). Podawaj tę pyszną przystawkę np. z sosem śmietanowym, będzie niesamowicie smaczna!