Babcine pierogi z twarogu, mimo że leniwe to smaczne jak mało co. Super przepis.

Dzieciństwo wielu osób kojarzy się z najlepszą, rodzinną kuchnią. Leniwe pierogi, nazywane też pierogami z serem lub leniwymi kluskami przywołują mnóstwo ciepłych wspomnień.

Tytułowy przysmak wykonuje się wyjątkowo szybko i prosto.Składniki:

  • 500g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 30g masła
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz mąki połącz razem i mieszaj, dopóki masa nie będzie gładka. Następnie dodaj mogę i możesz zagniatać ciasto. Rozwałkuj ciasto na kształt „kiełbasy” i podziel na małe kawałki.

Umieść garnek wypełniony wodą na ogień, a gdy się zagotuje, posól wodę i wrzuć pokrojone leniwe pierogi do gotującej się wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, poczekaj 40 sekund i wyjmij.

Leniwe pierogi najlepiej podawać ze śmietaną, owocami sezonowymi, masłem lub dżemem, na co tylko masz ochotę!

Udostępnij ten przepis znajomym i obudź w nich wspomnienia z dzieciństwa!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!