Cudowna moc marchwi i miodu: przepis, który przemieni Twoje płuca i pożegna kaszel.

Grypa, kaszel i przeziębienie to dolegliwości, które często nas spotykają. Mimo że objawy są uciążliwe, nie zawsze musimy od razu sięgać po leki z apteki.

Istnieją skuteczne metody naturalne, które nie tylko pozbywają się śluzu, ale również wzbogacają organizm w cenne substancje, przyspieszając powrót do zdrowia.

Dzisiaj przedstawiamy przepis, który szybko łagodzi kaszel, ułatwiając odkrztuszanie śluzu. Jego regularne stosowanie przyniesie ulgę. Prostota wykonania i skuteczność działania to jego główne zalety. Marchewka, najlepiej z własnego ogródka lub ekologiczna, jest tu kluczowym składnikiem.

Bogactwo marchewki w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, potas i fosfor sprawia, że świetnie działa na kaszel, grypę i przeziębienie, pomagając rozpuścić śluz. Dodanie miodu do marchewki tworzy potężną kombinację.

Przepis na naturalny syrop łagodzący kaszel:

Potrzebne składniki:

5 – 6 dużych kawałków marchewki 4 – 5 łyżek miodu sok z jednej cytryny

Instrukcja przygotowania:

Marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w niewielkiej ilości wody do zmięknięcia. Pozwól ostygnąć, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj sok z cytryny i miód, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowuj w czystym, szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce.

Dawkowanie:

Stosuj codziennie 4-5 łyżek syropu do ustąpienia objawów.

Korzyści:

Ten naturalny syrop, poza łagodzeniem objawów grypy, kaszlu i przeziębienia, pomaga również na bóle stawów, stany zapalne, stres i niepokój, dodając energii i łagodząc zgagę. Marchew to warzywo o najwyższej zawartości minerałów i witamin spośród warzyw korzeniowych.

Przeciwwskazania:

Nie zaleca się stosowania w przypadku cukrzycy (z powodu zawartości cukru) oraz przy lekach moczopędnych, które mogą nasilać ich działanie.

Życzymy zdrowia!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!