
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obierz czerwoną cebulę. Drobno posiekaj.

Obierz czosnek i zmiażdż go. Marchew, buraki, kalarepa, seler. Obierz ziemniaki.

Marchewkę pokroić w krążki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Umyj pomidora i paprykę. Przekrojony na pół.

W rondelku podgrzej trochę oleju i dodaj cebulę. Smaż cebulę przez kilka minut, aż będzie miękka. Następnie dodaj pierś z kurczaka.

Dopraw solą i pieprzem i smaż na biało. Następnie dodaj buraki, kalarepę, seler, czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Posyp miksturę papryką i dokładnie wymieszaj. Wlej decylitr wody. Mieszaj, aż papryka się rozpuści.

Następnie zalać resztą wody, dodać ziemniaki, paprykę, pomidor i liść laurowy. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie spróbuj zupy. W razie potrzeby dopraw solą.

Zmniejszmy temperaturę do minimum. Przykryj pokrywką. Gotuj przez 30 minut , aż wszystko będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z mąką, aż nie będzie grudek, następnie dodać chochlę zupy. Mieszamy.

Powoli przecedź miksturę do zupy i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i wyłącz ogień.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.