Niepieczone orzechowe gałeczki z czekoladą (nie tylko) na Wielkanoc: Robię trzecią porcję i ciągle nam mało.
24
Doskonałe smakołyki bez pieczenia, które można przygotować naprawdę szybko. Na bazę używam zwykłych sklepowych biszkoptów, ale oczywiście bazę można stworzyć samodzielnie.
Jeśli nie wiesz, co zrobić rodzinie w te święta, te mini ciasteczka są idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
Większe okrągłe biszkopty
Dżem porzeczkowy
Czekoladowa polewa:
Gotowana czekolada
Trochę oleju
Masa orzecha:
190 g tartych orzechów
90 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
90 g biszkoptów mieszanych
3 dl mleka
rum
Przygotowanie:
Jeśli nie masz pod ręką dużych biszkoptów, możesz zrobić spód z gotowego ciasta:
Z ciasta wytnij koła o średnicy ok. 2-3 cm. Piec w średniej temperaturze.
Nadzienie orzechowe: Mleko zagotować nad masą orzechową. Wlać orzechy. Gotować przez około 1 minutę, ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia. Dodaj oba cukry, rum i herbatniki. Dobrze wymieszaj.
Biszkopty cienko posmarować konfiturą porzeczkową. Z masy orzechowej nabieramy kawałki łyżką i formujemy gałki na kołach. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze piękniejszy kształt, nałóż materiał na głowicę dekorującą i w ten sposób nałóż na gąbki.
Na koniec zanurzyć w polewie czekoladowej. Czekoladowy lukier: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną tłuszczu.
Następnie odstawiamy czekoladę do zastygnięcia i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂