Nie potrzebujesz twarogu, śmietanki ani mascarpone. Przepis na francuski idealny krem: świetnie się trzyma, smakuje lepiej niż w cukierni.
1 220
Szukasz idealnego kremu o szerokim zastosowaniu?
Krem francuski spełni większość Twoich oczekiwań! Nie czekaj tylko zabieraj się do pracy i poznaj jego cudowny smak.
Składniki:
Miękkie masło 400 g;
Cukier 200 g;
Woda 80 g;
Żółtka 6 sztuk;
Sok z cytryny 20 g;
Ekstrakt z wanilii 5 g.
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek (Białka możesz wykorzystać do zrobienia bezików). Do żółtek dodaj łyżkę cukru i wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
Pozostałą część cukru wsyp do garnka zalej wodą i zagotuj. Mieszaj często aby nic się nie przypaliło. Rozpuść cukier całkowicie w wodzie.
Wyciągnij mikser. Ostudzony syrop wlewaj stopniowo do żółtka i cały czas ubijaj.
Do tak przygotowanej masy dodaj miękkie masło i ponownie ubij.
Przy końcowym etapie ubijania dodaj ekstrakt i sok z cytryny.
Całość ubijaj jeszcze 2-3 minuty.
Zastosowanie:
Krem możesz używać do wypieków, do ich dekorowania. Najczęściej wykorzystywany jest do przekładania tortu. Idealnie komponuje się ze słodkimi wypiekami lub deserami.
Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni – pamiętaj aby zamknąć go w szczelnym pojemniku lub słoiku. Na pewno zaskoczysz gości tym kremem i będą rozkoszować i wspominać go długo. Smacznego!