Smażone pączki z jabłkami. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis
2 811
Smażone panierowane pączki jabłkowe – sposób przygotowania
Jeśli do ciasta jogurtowego włożysz drobno posiekane jabłko, możesz z niego zrobić doskonałe smażone pączki. Zawinięte w cynamonowy cukier, przypadną do gustu każdemu podniebieniu.
Składniki
jabłko – 1 szt
jajko – 1 szt
cukier – 3 łyżki
cukier waniliowy – 1 opakowanie
olej – 3 łyżki
biały jogurt – 200 gr
sól – 1 szczypta
mleko – 50 ml
zwykła mąka – 350 gr
proszek do pieczenia – 7 gr
olej do smażenia – wedle uznania
cukier cynamonowy – w razie potrzeby
Przygotowanie
Obierz jabłko, usuń rdzeń i pokrój na bardzo małe kawałki. Jajka, cukier, cukier waniliowy i olej włożyć do miski i ubić. Następnie wymieszaj z białym jogurtem, dodaj pokrojone jabłko, mleko i sól i wymieszaj. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić gęstsze ciasto.
Ręce smarujemy masłem, aby ciasto się nie kleiło i formowaliśmy z niego małe kuleczki. Na patelni rozgrzej wystarczającą ilość oleju słonecznikowego i smaż szyszki ze wszystkich stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze z cynamonem.