Lubczyk świeży lub suszony jako nieoceniona przyprawa: Leczą płuca, oczyszczają krew i nie znajdziesz lepszego pomocnika w odchudzaniu.

Pochodzące z Azji liście lubczyku zasłynęły nie tylko jako afrodyzjak. Ich naturalne właściwości wspierają nasze zdrowie w wielu obszarach – pomagają zgubić zbędne kilogramy, leczą układ oddechowy, w tym płuca oraz działają oczyszczająco na naszą krew.

W naszych domach lubczyk jest znany i stosowany od pokoleń, bo już nasze babcie z powodzeniem wykorzystywały go jako niezastąpioną przyprawę w kuchni. Ponieważ jest on łatwym i niewymagającym specjalnych zabiegów ogrodniczych ziołem, swego czasu można go było znaleźć w niemal każdym przydomowym ogródku. A jego właściwości były i nadal są wykorzystywane nie tylko w kuchni.

Czy to suszony czy świeży lubczyk zasłynął jako aromatyczne zioło o bogatych walorach smakowych. W pierwszym zetknięciu z naszymi kubkami smakowymi wyczuwamy delikatną słodycz, by po chwili przejść do bardziej wyrazistej gorzkawej nuty smakowej. W naszych domach od pokoleń lubczyk dodawano do potraw, w tym zup, sosów, sałat, duszonych i marynowanych mięs czy warzyw. Lubczyk jako niekwestionowana gwiazda wśród ziół ma do zaoferowania jednak coś więcej niż tylko doznania kulinarne.

Zioło dla naszego zdrowia

Liście lubczyku z powodzeniem mogą być naszym sprzymierzeńcem również w temacie naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspierają bowiem prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów

  • Układ moczowy – stosowany regularnie lubczyk działa moczopędnie, ma właściwości, kojące i oczyszczające przy dokuczliwych stanach zapalnych dróg moczowych. U mężczyzn wspiera stany chorobowe związane z przerostem gruczołu krokowego – prostaty.
  • Układ krążenia – wspiera krążenie krwi, łagodzi wszelkie dolegliwości pęcherzyka żółciowego i pomaga w silnych bólach reumatycznych. Jednocześnie wykazując właściwości przeciwzapalne, działa profilaktycznie przy chorobach i bólach stawów.
  • Układ trawienny – jego aromatyczne właściwości wspomagają procesy trawienne, perystaltykę jelit – działa przeciwwzdęciowo. Lubczyk potrafi również wspomóc produkcję enzymów trawiennych, dzięki czemu usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu.
  • Niezwykły aromat lubczyku ma również właściwości odprężające, relaksujące i wyciszające, zatem można jego liście stosować jako dodatek do kąpieli, naparów i aromaterapii.

Weź oddech z lubczykiem

To niezwykłe wszechstronne zioło stanowi silne wsparcie dla naszego układu oddechowego, a w szczególności do pracy naszych płuc. Jego naturalne właściwości redukują redukcję śluzu, który zwykle utrudnia odkrztuszanie i oddychanie. Kuracje z olejków eterycznych zawarte w lubczyku skutecznie i szybko wspierają nasze procesy oddechowe, minimalizują podrażnienia płuc i oskrzeli, podnoszą ogólną kondycję i samopoczucie.

Silne i zdrowe stawy

Lubczyk uchodzi za doskonałe naturalne wsparcie w leczeniu osób z chorobami reumatycznymi. Pomaga, bez skutków ubocznych, utrzymać w dobrej kondycji nasze stawy.

Na pomoc alergikom

Znane od wieków kojące właściwości liści lubczyku pomagają osobom cierpiącym na silne alergie. Zioło to zawiera bowiem w sobie tajną broń przeciwko reakcjom uczuleniowym – kwercetynę. Ma ona działanie niwelujące podrażnienia, które pojawiają się pod wpływem alergenów. Dodatkowo spowalnia proces uwalniania się histaminy.

Dom pachnący lubczykiem

Nasze babcie potrafiły wykorzystać naturalne właściwości lubczyku na wielu polach. Zbierały, suszyły, upinały w bukiety, które wieszały pod sufitem lub układały na regałach, w szafach i komodach. Silny aromat lubczyku w ten sposób miał odpędzić szkodniki i robactwo.

Samą roślinę w kuchni wykorzystywały niemal w całości – zarówno jej popularne liście, łodygi, jak i korzenie. Ususzone i zmielone przechowywały w słojach, aby dodawać szczyptami lub garściami do naczyń wypełnionych zupami, bulionami, sałatami. Doskonale wykańczały też lubczykiem smak sosów do mięs. Aromat lubczyku często porównywany jest z zapachem selera, który też doskonale dopełnia smak większości tradycyjnych, ale i nowoczesnych dań.

Liście tego aromatycznego zioła można zbierać przez cały sezon, z kolei sam jego korzeń można wykorzystać już w trzecim roku życia rośliny.

Wskazówki odnośnie uprawy

Jeśli planujesz zostać domowym hodowcą lubczyku, zabierz się za to już w marcu, najpóźniej w kwietniu. Jego nasiona znajdziesz w niemal każdym sklepie ogrodniczym lub dyskoncie na regałach z nasionami. Na tradycyjne domowe potrzeby, wystarczy Ci jedna, może 2 rośliny.

Jeśli zamiast nasion wolisz wyhodować swój okaz lubczyku z gotowej już sadzonki, możesz kupić odchowane okazy, które tylko dobrze osadź w domowym ogródku lub skrzynce.

Zioło to jest trwałe, mało wymagające w hodowli i wytrzymałe, zatem spokojnie przetrzyma zimę w ogrodzie. Zadbaj tylko o miejsce bez silnego nasłonecznienia, w delikatnym cieniu i oczywiście systematyczne podlewanie.

Aromatyczny leczniczy napar z lubczyka:

Potrzebujesz zaledwie 250 ml wody, 1 łyżeczkę posiekanych liści i 10 minut. W tym czasie gotujesz lubczyk w wodzie, uzyskując w ten sposób aromatyczny napar. Jego lecznicze właściwości świetnie oczyszczają i odtruwają nasz organizm po zażyciu za dużej dawki alkoholu lub nikotyny. Mają przy tym również wspomniane już wyżej zastosowanie przy leczenie stanów zapalnych pęcherza.

Niezastąpiony dodatek do zup

Przygotuj składniki:

Lubczyk z szypułkami

  • Olej słonecznikowy  – 2 łyżki do zupy
  • Sól kuchenna – 1 łyżeczka do herbaty
  • Świeży majeranek – 1 łyżeczka do herbaty
  • Woda – 400 ml

Przygotowanie:

Opłucz liście lubczyku i dokładnie zmiel w maszynce do mięsa, blenderze lub bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez kwadrans. Po tym czasie na sicie lub gazie dokładnie odcedź miksturę i wyciśnij.  Do uzyskanej w ten sposób mieszanki dodaj pozostałe składniki – sól, majeranek i smaż do momentu powstania ekstraktu.

Powstały koncentrat wykorzystuj w kuchni jako dodatek do sosów, zup, dań mięsnych i warzywnych.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!