Zapomnij o drogim jedzeniu, zwykła owsianka to gotowe cudo: Najlepsze przepisy, które poprawią Twoją sylwetkę i zdrowie.

Wystarczy niewielka zmiana w diecie, a uda Ci się zrzucić zbędne kilogramy, poprawi się trawienie, unormuje się poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawi się ogólny stan zdrowia.

Wystarczy je zmielić lub pozwolić im chwilę pęcznieć w ciepłej wodzie i mamy doskonały zamiennik klasycznej mąki.

Co potrafią?

  • zapobiegać zaparciom
  • korzystnie wpływają na wzrok (zawierają luteinę),
  • najbogatsze w składniki odżywcze zboże ,
  • pobudza przemianę materii (idealny wybór na śniadanie),
  • zawierają witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor,
  • zoptymalizować czynność jelita cienkiego,
  • nasyca i stopniowo uwalnia energię , pomaga w zdrowym odchudzaniu,
  • zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają serce i naczynia krwionośne,
  • tłumi wzmożoną aktywność tarczycy,
  • obniżyć poziom cholesterolu,
  • zapobieganie cukrzycy, stabilizują poziom cukru we krwi,
  • są bardzo pomocne w przypadku przyjmowania antybiotyków, zwłaszcza dzięki witaminom z grupy B,
  • profilaktyka raka przewodu pokarmowego.

Mogą to zrobić z twoim ciałem

Lepsza skóra

Płatki są idealne do leczenia stanów zapalnych, takich jak egzema, trądzik, a także wspierają ogólny stan zdrowia i witalność skóry. Wyjątkowe właściwości płatków owsianych wynikają z obecności szerokiej gamy witamin i pierwiastków śladowych . Cynk pomaga w oczyszczaniu skóry i usuwaniu toksyn.

Skutecznie zwężają również pory i działają odmładzająco. Żelazo jest jednym z najważniejszych elementów odżywiania i utrzymania optymalnego nawilżenia komórek skóry. Mangan usuwa obrzęki i stany zapalne, a także sprzyja szybkiemu gojeniu się skóry po ranach, siniakach, oparzeniach i innych mikroubytkach. Magnez normalizuje krążenie krwi i zapewnia głęboką odnowę komórek skóry.

Będziesz mieć mięśnie swoich marzeń

Jedna porcja czyli około 8 łyżek płatków dostarcza organizmowi 15% zalecanej dziennej dawki białka. Nie zapomnij o witaminie E, przeciwutleniaczach i glutaminie, które pomagają szybciej regenerować włókna mięśniowe.

To ochroni twój organizm przed chorobami

Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze.  Pomagają przy chorobach, stanach zapalnych i nadciśnieniu. Zawierają beta-glukan, który obniża poziom cukru we krwi. Ich działanie potęguje obecność witaminy C. To nie przypadek, że śniadanie często łączy sok pomarańczowy z płatkami owsianymi.

Będziesz pełen energii

Płatki są bogate w węglowodany i dostarczają organizmowi więcej energii . Energia ta jest jednak uwalniana powoli, stopniowo przez kilka godzin.

Schudniesz w zdrowy sposób

Codzienne spożywanie płatków owsianych poprawia metabolizm i przyspiesza zdrową utratę wagi . Śniadanie zbudowane na płatkach owsianych przez dłuższy czas (co najmniej 6 tygodni) pozwala uniknąć nadmiernego spożycia kalorii.

Wolne węglowodany zawarte w tym pokarmie umożliwiają regulację apetytu  i utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich składniki odżywcze nie tylko przyspieszają nasz metabolizm, ale także zapobiegają gromadzeniu się tłuszczów i toksyn w organizmie oraz zapobiegają przejadaniu się.

Obniżyć poziom cholesterolu

Kwas linolowy pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i „złego cholesterolu we krwi” . Te składniki odżywcze „oczyszczają” resztki tłuszczu ze ścian tętnic i chronią nasz organizm przed rozwojem tak poważnych chorób jak miażdżyca, zawał serca i udar mózgu.

Niższe ryzyko chorób serca

Owies jest bogaty w dobre, zdrowe tłuszcze i wspiera komórki serca oraz układ krążenia. Dzięki przeciwutleniaczom znacznie zmniejsza się prawdopodobieństwo uszkodzenia ściany naczyń krwionośnych przez wolne rodniki.

Placki z twarogu bez mąki i cukru

Składniki:

  • 250 g miękkiego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych (możemy też użyć mąki orkiszowej lub zwykłej, ale to nie będą naleśniki bez mąki :-))
  • 1/2 laski cynamonu cynamon
  • masło lub olej kokosowy do smażenia (jeśli masz wysokiej jakości patelnię, np. kamionkową, tłuszcz nie jest potrzebny)

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać z jajkami i miodem. Osobno wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon i dodaj do masy serowej. Ciasto odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia, a następnie smażymy placuszki na patelni z masłem lub odrobiną oleju (około 2 minuty z każdej strony). Na patelni można również wrzucić do ciasta kilka jagód lub innych drobnych owoców.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!