Zapomnij o drogim jedzeniu, zwykła owsianka to gotowe cudo: Najlepsze przepisy, które poprawią Twoją sylwetkę i zdrowie.
Wystarczy niewielka zmiana w diecie, a uda Ci się zrzucić zbędne kilogramy, poprawi się trawienie, unormuje się poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawi się ogólny stan zdrowia.
Wystarczy je zmielić lub pozwolić im chwilę pęcznieć w ciepłej wodzie i mamy doskonały zamiennik klasycznej mąki.
Co potrafią?
- zapobiegać zaparciom
- korzystnie wpływają na wzrok (zawierają luteinę),
- najbogatsze w składniki odżywcze zboże ,
- pobudza przemianę materii (idealny wybór na śniadanie),
- zawierają witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor,
- zoptymalizować czynność jelita cienkiego,
- nasyca i stopniowo uwalnia energię , pomaga w zdrowym odchudzaniu,
- zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, wzmacniają serce i naczynia krwionośne,
- tłumi wzmożoną aktywność tarczycy,
- obniżyć poziom cholesterolu,
- zapobieganie cukrzycy, stabilizują poziom cukru we krwi,
- są bardzo pomocne w przypadku przyjmowania antybiotyków, zwłaszcza dzięki witaminom z grupy B,
- profilaktyka raka przewodu pokarmowego.
Mogą to zrobić z twoim ciałem
Lepsza skóra
Płatki są idealne do leczenia stanów zapalnych, takich jak egzema, trądzik, a także wspierają ogólny stan zdrowia i witalność skóry. Wyjątkowe właściwości płatków owsianych wynikają z obecności szerokiej gamy witamin i pierwiastków śladowych . Cynk pomaga w oczyszczaniu skóry i usuwaniu toksyn.
Skutecznie zwężają również pory i działają odmładzająco. Żelazo jest jednym z najważniejszych elementów odżywiania i utrzymania optymalnego nawilżenia komórek skóry. Mangan usuwa obrzęki i stany zapalne, a także sprzyja szybkiemu gojeniu się skóry po ranach, siniakach, oparzeniach i innych mikroubytkach. Magnez normalizuje krążenie krwi i zapewnia głęboką odnowę komórek skóry.
Będziesz mieć mięśnie swoich marzeń
Jedna porcja czyli około 8 łyżek płatków dostarcza organizmowi 15% zalecanej dziennej dawki białka. Nie zapomnij o witaminie E, przeciwutleniaczach i glutaminie, które pomagają szybciej regenerować włókna mięśniowe.
To ochroni twój organizm przed chorobami
Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze. Pomagają przy chorobach, stanach zapalnych i nadciśnieniu. Zawierają beta-glukan, który obniża poziom cukru we krwi. Ich działanie potęguje obecność witaminy C. To nie przypadek, że śniadanie często łączy sok pomarańczowy z płatkami owsianymi.
Będziesz pełen energii
Płatki są bogate w węglowodany i dostarczają organizmowi więcej energii . Energia ta jest jednak uwalniana powoli, stopniowo przez kilka godzin.
Schudniesz w zdrowy sposób
Codzienne spożywanie płatków owsianych poprawia metabolizm i przyspiesza zdrową utratę wagi . Śniadanie zbudowane na płatkach owsianych przez dłuższy czas (co najmniej 6 tygodni) pozwala uniknąć nadmiernego spożycia kalorii.
Wolne węglowodany zawarte w tym pokarmie umożliwiają regulację apetytu i utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich składniki odżywcze nie tylko przyspieszają nasz metabolizm, ale także zapobiegają gromadzeniu się tłuszczów i toksyn w organizmie oraz zapobiegają przejadaniu się.
Obniżyć poziom cholesterolu
Kwas linolowy pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i „złego cholesterolu we krwi” . Te składniki odżywcze „oczyszczają” resztki tłuszczu ze ścian tętnic i chronią nasz organizm przed rozwojem tak poważnych chorób jak miażdżyca, zawał serca i udar mózgu.
Niższe ryzyko chorób serca
Owies jest bogaty w dobre, zdrowe tłuszcze i wspiera komórki serca oraz układ krążenia. Dzięki przeciwutleniaczom znacznie zmniejsza się prawdopodobieństwo uszkodzenia ściany naczyń krwionośnych przez wolne rodniki.
Placki z twarogu bez mąki i cukru
Składniki:
- 250 g miękkiego twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych (możemy też użyć mąki orkiszowej lub zwykłej, ale to nie będą naleśniki bez mąki :-))
- 1/2 laski cynamonu cynamon
- masło lub olej kokosowy do smażenia (jeśli masz wysokiej jakości patelnię, np. kamionkową, tłuszcz nie jest potrzebny)
Przygotowanie:
Twarożek wymieszać z jajkami i miodem. Osobno wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon i dodaj do masy serowej. Ciasto odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia, a następnie smażymy placuszki na patelni z masłem lub odrobiną oleju (około 2 minuty z każdej strony). Na patelni można również wrzucić do ciasta kilka jagód lub innych drobnych owoców.