Sezon grypowy trwa, tak więc jeśli czujesz, że coś cię bierze, sprawdź przepis na skuteczny domowy syrop, który w szybki sposób poradzi sobie z chorobą i pomoże w załagodzeniu objawów.

Ten tradycyjny syrop o przeciwzapalnych właściwościach aktywuje organizm do szybszej regeneracji, poradzi sobie z przeziębieniem, grypą lub innymi lekkimi infekcjami wirusowymi, załagodzi kaszel, pomoże w obniżeniu gorączki, a także będzie świetnym remedium na bezsenność, często towarzyszącą chorobom.

Syrop oparty jest o naturalne wyciągi z roślin o leczniczym działaniu. W najprostszej postaci opera się o działanie liści laurowych, stosowanych w ziołolecznictwie ze względu na swoje napotne działanie, dobroczynny wpływ na stawy i problemy z układem kostnym, a także właściwości wyciszające i uspokajające, które sprawdzą się w przypadku problemów z bezsennością.

Domowy specyfik można dodatkowo wzbogacić o imbir, chętnie stosowany w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych ze względu na jego właściwości przeciwbólowe i antyseptycznie.

Jak przygotować domowe specyfiki z liściem laurowym?

Aby przygotować syrop, najpierw należy podgrzać 100 ml wody i następnie rozpuścić w niej 100 g cukru. Do tak powstałego słodkiego syropu dodać umytą cytrynę (w skórce), pokrojoną na cienkie plastry. Następnie w garnku umieścić 3 liście laurowe i całość gotować, aż mieszanina osiągnie złoty kolor.

Kolejnym krokiem będzie ostudzenie syropu i przelanie przez sitko do zamykanego naczynia (cytrynę i liście laurowe na tym etapie można już wyrzucić). Tak powstały syrop przechowywać w lodówce. Dorosłym zaleca się zażywanie 3 łyżki syropu dziennie; w przypadku dzieci będą to 1-3 łyżeczki.

Alternatywnie z liści laurowych można przygotować pyszną herbatę. Najpierw należy rozdrobnić 3 liście laurowe i umieścić je w garnku wypełnionym 2.5 l wody. Dodać plasterki imbiru i podgrzewać na kuchence. Kiedy mikstura osiągnie wrzenie, przełączyć na minimalny ogień i spokojnie gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Herbatę można pić w ilości do 3 filiżanek dziennie.

Zarówno herbatę, jak i syrop z liści laurowych po przestudzeniu można połączyć z miodem oraz sokiem z cytryny, co nie tylko poprawi ich smak, ale podniesie walory lecznicze. Te domowe specyfiki powinny przynieść ulgę i zmniejszyć objawy chorobowe w ciągu 3 dni od rozpoczęcia stosowania.

Syropu nie stosować dłużej niż 5 dni. W razie wątpliwości lub silnych objawów chorobowych, które nie chcą ustąpić, należy skonsultować się z lekarzem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!