
Był przygotowywany przez nasze mamy, babcie i prababcie szczególnie w zimowe dni, kiedy pogoda sprzyja wszelakim wirusom i chorobom. Syrop z cebuli jest najskuteczniejszy w walce z chorobami górnych dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza kaszel. Tylko jedna łyżeczka tego preparatu dziennie pomoże w zwiększeniu odporności przez cały rok.

Nie musisz się przejmować niezbyt dobrym posmakiem cebuli w syropie. Dodanie do niego imbiru i cytryny niweluje jej smak, dzięki czemu jest lepiej tolerowana nawet przez dzieci. W celu wzmocnienia dobroczynnego działania tej mikstury wystarczy, że dodasz do niej odrobinę kurkumy i prawdziwego miodu. Każdy powinien znać ten prosty przepis.


Cebulę należy obrać z łupek i pokroić ją w piórka. Cytrynę sparzyć i pokroić w półplasterki razem ze skórką, a imbir obrać ze skórki i pokroić w drobne talarki. Produkty należy wykładać warstwowo do pojemnika i każdą warstwę obficie posypać cukrem.

Całość przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, aby cenne składniki lecznicze miały czas się uwolnić. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia, wystarczy go przelać do zamykanego, a resztki wyrzuć do kosza. Szczelnie zamknięty syrop należy przechowywać w lodówce.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.