To ciasto cytrynowe robi furorę w moim domu – smakuje obłędnie. Sprawdzony przepis tylko tutaj

Domowe ciasto cytrynowe jest nie tylko obłędnie smaczne, ale również posiada przyjemny aromat owoców.

Jest bardzo łatwe w wykonaniu i składa się z kilku podstawowych składników, które zapewne każdy w swojej kuchni posiada. Deser jest orzeźwiający.

Składniki na ciasto:

  • 280 g pszennej mąki,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru kryształu,
  • 200 g masła,
  • 1 cytryna,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kandyzowane owoce (opcjonalnie).

Składniki na polewę:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 120 g cukru pudru,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijać z cukrem przez okres około 3 minut. Następnie do miski dodać miękkie masło, sok z połowy cytryny, sparzoną skórę z cytryny, przesianą mąkę pszenną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Dla smaku można także dodać kandyzowane owoce. Wszystko razem ubijać.

Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylać przygotowaną masę. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, cytrynowe ciasto schłodzić. Lukier przyrządzić mieszając dokładnie aż do rozpuszczenia się składników cukier puder z sokiem z cytryny.

Wodę dać na oko. Lukier nie może być zbyt rzadki. Najlepiej wodę wlewać stopniowo aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Równomiernie go rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Kiedy polewa stanie się twarda, można już deser serwować do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!