Synowa przywiozła z Anglii przepis na pyszną angielska babka z wiśniami. Ten smak pokochała cała moja rodzina
2 619
Przepis na ten cudowny deser przekazała mi moja synowa mieszkająca w Anglii. Dziś z przyjemnością się nim z Tobą podzielę. Po połączeniu tych prostych składników uzyskasz prawdziwe kulinarne arcydzieło. Babka jest niezwykle smaczna, aromatyczna i wilgotna. Jestem przekonana, że jej smak pokocha cała Twoja rodzina!
SKŁADNIKI:
200 g rodzynek
250 g suszonych wiśni
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
5 łyżeczek herbaty Earl Grey
50 ml whisky
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Ten magiczny deser powinien zacząć być przygotowywany już wieczorem. Na początek umieść liście herbaty w głębokim pojemniku i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 20 minut, a następnie odcedź i pozostaw tylko płyn. Dodaj do niego whisky, przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc.
Rano zalej wiśnię i rodzynki przygotowaną mieszanką i pozostaw do namoczenia. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj jajka i cukier, dodaj namoczone suszone owoce i resztę herbaty.
Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Przyprawy nadadzą ciastu niezwykły aromat. Pozostaje dodać tylko mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
Teraz, gdy ciasto jest gotowe, posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i równomiernie rozłóż w nim ciasto.
Do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni włóż formę z ciastem i piecz przez godzinę. Smacznego!