Syrop z mniszka lekarskiego jest świetnym lekiem na problemy z oskrzelami, zwłaszcza gdy występuje silny kaszel. Nie brakuje też osób, które polecają ten syrop na dolegliwości trawienne.
W składzie syropu nie brakuje witamin. Dzięki temu gwarantuje poprawę samopoczucia przy stanach zapalnych i ciężkim kaszlu. Mniszek najlepiej zbierać na wiosnę i to właśnie wtedy warto zabrać się za przygotowanie syropu. Przepis jest tak prosty, że każdy powinien sobie z nim poradzić bez żadnych problemów.
Syrop z mniszka lekarskiego jest znanym remedium dla osób, które zmagają się z astmą. Oprócz tego ma świetny wpływ na działanie układu trawiennego. Wysoka dawka witamin zawartych w syropie wspomaga pracę układu odpornościowego, zatem syrop z mniszka jest idealnym rozwiązaniem na ból gardła i kaszel, które występują przy infekcjach.
Właściwości mniszka lekarskiego:
- wspomaga odporność
- usuwa uporczywy kaszel
- łagodzi stan zapalny w jamie ustnej
- pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- koi ból gardła
- przyspiesza walkę z wirusami
- hamuje biegunkę i inne problemy jelitowe
- łagodzi problemy trawienne
Składniki:
- mniszek lekarski (kwiaty)
- 1,5 kg cukru (cukier puder/cukier trzcinowy/miód agatowy)
- liście cynamonu
Przygotowanie
Najlepszy mniszek lekarski do syropu to ten, który rośnie z daleka od dróg. Roślinę tę najlepiej zbiera się zaraz po deszczu, dzięki czemu będzie świeża i czysta. Po zebraniu warto jak najszybciej zacząć przygotowywać syrop. Pierwszy etap to zmieszanie kwiatów mniszka i liści cynamonu.
Następnie należy znaleźć miseczkę i na jej dnie ułożyć warstwę tej mieszanki i posypać ją cukrem. Czynność tę powtarza się, aż do zużycia wszystkich zebranych roślin. Najważniejsze jest to, aby ostatnia warstwa liści i kwiatów została starannie pokryta cukrem.
Potem wystarczy przykryć całą miseczkę folią, w której należy zrobić parę dziurek. Miseczkę odstawić na miejsce z dostępem do słońca na około 2 tygodnie. Proces fermentacji spowoduje, że cukier powoli zamieni się w syrop i osiądzie na dnie miseczki, zaś zioła będą zbierały się w górnej warstwie.
Aby wszystkie witaminy i inne składniki odżywcze zawarte w mniszku i cynamonie znalazły się w syropie, konieczne jest regularne mieszanie ziół z powstającym syropem. Najlepiej to robić 2-3 razy w ciągu dnia. Dodatkowo ciągłe mieszanie z cukrem uchroni całość przed pleśnią.
Po około 14 dniach syrop będzie gotowy i można go wylać z miseczki do innego pojemnika. Warto wiedzieć, że przeniesienie syropu do lodówki nie hamuje procesu fermentacji, zatem syrop będzie coraz mocniejszy. Na dnie zawsze gromadzi się osad, ale nie jest on groźny i można go łatwo usunąć poprzez filtrację.