Jest to sprawdzony przepis na pyszne placki drożdżowe z makiem.
3 638
Mak i ciasto drożdżowe dobrze się komponują, więc jest to wspaniały deser dla wszystkich grup wiekowych.
Ciasto drożdżowe jest łatwe do zrobienia, a jego nieoczekiwany smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta zdrowa przekąska jest doskonała do podania dzieciom lub jako lunch w szkole.
Składniki na placki drożdżowe
Ciasto:
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Mleko – 250ml
Ciepła woda – 50ml
Margaryna 100g
Drożdże suche – 2 łyżeczki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier – 4 łyżki
Mąka – 500g
Jajka – 2 całe
Nadzienie:
chałwa – 260g
mak – 200 g
Przygotuj masę, którą wyłóż bułeczki przed pieczeniem:
cukier puder – 100 g
jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Połącz drożdże, ciepłą wodę i 1 łyżkę cukru. Gdy uda Ci się wyrobić spójną masę, możesz dodać mleko, olej i resztę cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Do miski wbij 2 jajka, a następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Wyrabiaj ciasto, aby było jak najbardziej elastyczne i rozciągliwe. Mak gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedź wodę. Połącz mak z chałwą, a następnie ugniataj, aż uzyskasz gładką masę.
Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj je na kształt koła lub owalu, a następnie nałóż na nie nadzienie. Upewnij się, że ciasto nie rozpadnie się podczas zawijania. Nadzienie wmieszać w ciasto i zwinąć je w rulon. Ciasto pokroić na małe kawałki. Ułożyć roladki na blasze do pieczenia i posmarować je olejem słonecznikowym.
Wstaw bułki do piekarnika na 20 minut. Posmarować je masą z jajka i cukru pudru. Piec w temperaturze 160°C.