Jest to sprawdzony przepis na pyszne placki drożdżowe z makiem.

Mak i ciasto drożdżowe dobrze się komponują, więc jest to wspaniały deser dla wszystkich grup wiekowych.

Ciasto drożdżowe jest łatwe do zrobienia, a jego nieoczekiwany smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta zdrowa przekąska jest doskonała do podania dzieciom lub jako lunch w szkole.

Składniki na placki drożdżowe

Ciasto:

  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • Mleko – 250ml
  • Ciepła woda – 50ml
  • Margaryna 100g
  • Drożdże suche – 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Cukier – 4 łyżki
  • Mąka – 500g
  • Jajka – 2 całe

Nadzienie:

  • chałwa – 260g
  • mak – 200 g

Przygotuj masę, którą wyłóż bułeczki przed pieczeniem:

  • cukier puder – 100 g
  • jajko – 1 szt.

Przygotowanie

Połącz drożdże, ciepłą wodę i 1 łyżkę cukru. Gdy uda Ci się wyrobić spójną masę, możesz dodać mleko, olej i resztę cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Do miski wbij 2 jajka, a następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Wyrabiaj ciasto, aby było jak najbardziej elastyczne i rozciągliwe. Mak gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedź wodę. Połącz mak z chałwą, a następnie ugniataj, aż uzyskasz gładką masę.

Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj je na kształt koła lub owalu, a następnie nałóż na nie nadzienie. Upewnij się, że ciasto nie rozpadnie się podczas zawijania. Nadzienie wmieszać w ciasto i zwinąć je w rulon. Ciasto pokroić na małe kawałki. Ułożyć roladki na blasze do pieczenia i posmarować je olejem słonecznikowym.

Wstaw bułki do piekarnika na 20 minut. Posmarować je masą z jajka i cukru pudru. Piec w temperaturze 160°C.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!