Szybka cukinia z czosnkiem: Naucz się tej sztuczki, a nigdy nie pobrudzisz rąk podczas przygotowania.
68 516
Świetna wskazówka na chrupiącą cukinię, którą możesz przygotować bez brudzenia rąk.
Składniki:
cukinia 3 szt
mąka gładka 3 łyżki
skrobia kukurydziana 2 łyżki
jajka 3 szt
olej roślinny do smażenia
Dodatkowo:
ząbek czosnku
sos sojowy 100 ml
sezam 1-2 łyżki
Przygotowanie:
Dobrze myjemy cukinię.
Nie tasuj, ale zrób głębokie rowki na powierzchni widelcem. Obetniemy końce.
Przeciąć na pół i pokroić na kawałki. Włóż cukinię do kieszeni.
Dodaj sypkie składniki – mąkę i skrobię kukurydzianą.
Zamknij torebkę i dobrze wstrząśnij, aby luźna mieszanka dotarła do każdego kawałka.
Ubij jajka w osobnej misce.
Przełóż cukinię do miski. Wlej mieszankę jajeczną i wymieszaj. Podgrzej olej na patelni.
Za pomocą widelca złóż kawałki cukinii na patelnię i smaż na złoty kolor. Zalecamy używanie młotków do obracania cukinii, jest to bardzo praktyczne i proste.
Upieczoną cukinię przełożyć do miski. Dodaj starty czosnek i sos sojowy.
Posyp sezamem i wymieszaj. Odstawić na 15-20 minut i od czasu do czasu mieszać.