Bez gotowania przez wiele godzin, idealnie gęstnieje – Leniwa galareta.
290
Proces przyrządzania galarety jest dość długi i pracochłonny, a kupna niestety nie smakuje tak dobrze jak domowa. W tym przypadku z pewnością pomoże Ci przepis na szybką galaretę, który właśnie dziś Ci zdradzę!
Z tej niewielkiej ilości składników otrzymasz aż około kilograma galarety, co czyni to danie również bardzo ekonomicznym. A do jego przygotowania potrzebujesz tylko 3 udek z kurczaka i kilku warzyw.
Składniki
3 udka z kurczaka
Żelatyna 20 g
Marchew 1 sztuka
Cebula 0,5 sztuki
Czarny pieprz do smaku
Liść laurowy do smaku
Sól do smaku
Czosnek 4-5 ząbków
Przygotowanie
Połóż udka z kurczaka w garnku, zalej litrem wody i zagotuj. W tym czasie przygotuj warzywa: pokrój cebulę i marchewkę na duże kawałki i przekrój 2-3 ząbki czosnku na pół.
Gdy mięso się zagotuje, usuń pianę i włóż warzywa i przyprawy do wody. Przykryj garnek i gotuj mięso na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Wlej żelatynę do pół szklanki zimnej wody i pozostaw na boku aż spęcznieje.
Gdy mięso zostanie ugotowane, wyjmij je z garnka i ostudź. Usuń kości z udek i podziel mięso na włókna. Odcedź bulion i wlej z powrotem do garnka, dodaj żelatynę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Posól bulion. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Ułóż mięso na talerzach lub w miseczkach i zalej bulionem. Schłodź, a następnie umieść w lodówce do zestalenia.
Skorzystaj z tego prostego przepisu i udostępnij znajomym!