Przydatne wskazówki – Jak piec duże kawałki mięsa aby miały rumianą skórkę, były soczyste i miękkie.

Pieczona w całości szynka wieprzowa, łopatka lub jagnięcina będą wyglądać imponująco na stole noworocznym, ale niestety te imponujące kawałki mięsa nie zawsze wychodzą soczyste i miękkie.

Przypalone, nie upieczone, suche mięso – każdy, kto próbował upiec duże kawałki mięsa, borykał się z tymi problemami. Proponuje Ci dziś parę przydatnych wskazówek, które pomogą uniknąć tych błędów i pozwolą Ci przygotować smaczne, soczyste i równomiernie upieczone mięso.

Pieczenie mięsa zaczyna się od wyboru odpowiedniego kawałka. Kawałki mięsa bez kości są idealne: polędwica, filet, szynka. Kawałek, który chcesz upiec w całości, nie powinien ważyć więcej niż 2–2,5 kg. Zbyt duży kawałek przypiecze się na krawędziach, a nie dopiecze się w środku.

jak upiec pyszne mięso w piekarniku

Każdy rodzaj mięsa, aby zapewnić mu soczystość i aromat możesz dodatkowo nadziać smalcem lub czosnkiem. Chude mięso sprawi, że marynata będzie miękka i soczysta. Musztarda i miód są doskonałe do wieprzowiny, wołowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnymi sosami i prowansalskimi ziołami.

1. Marynowanie

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!