Leniwe pierogi z twarogu – smakują jak u babci. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat

Leniwe pierożki to danie, które znane jest od wielu lat.

Przepis nie wymaga dużej ilości składników ani też wielu godzin spędzonych w kuchni. Dzięki temu przepisowi wykonasz te pierożki w dosłownie 30 minut.

Składniki: 

  • 500 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 30 g masła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki razem wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę oraz ponownie zagnieć ciasto.

Ciasto możesz podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować w rulon. Oba rulony pokrój w kawałki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Lekko ją posól. Leniwe pierożki wrzuć do gotującej się wody. Delikatnie całość zamieszaj. Od momentu wypłynięcia na górę, pierożki gotuj około 30 sekund. Po tym czasie możesz wyłowić je łyżką lub wylać na durszlak.

Gotowe. Pierożki leniwe idealnie smakują ze śmietaną lub ulubionym dżemem. Możesz podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!