Starte jabłka ułóż na cieście z twarogiem i przykryj- pyszna szarlotka w kilka chwil: Oto przepis

Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast w Polsce.

Jesień i jabłka jakie można znaleźć w swoim własnym sadzie to świetna okazja na to, by przekonać się o tym jak wiele oblicz może mieć jedno jabłko. Dodatkowo, szarlotkę można przygotować w wariancie z twarogiem. Taka odmiana sprawi, że szarlotka jeszcze raz stanie się wielkim zaskoczeniem podczas popołudniowego podwieczorku.  Przekonaj się sama!

Jak przygotować szarlotkę z twarogiem?

Składniki:

  • 0,5kg mąki
  • 2 jaja
  • 200g cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie szarlotki z twarogiem:

  • 5 jabłek (kwaśnych)
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • 0,5kg twarogu
  • 100g śmietany 18%
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

W misce należy ubić masło z cukrem, następnie dodać 2 jajka oraz sól i proszek do pieczenia. Wszystko należy robić za pomocą miksera. Kolejno należy dodać mąkę, a następnie wymieszać na jednolitą masę.

Otrzymane ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 40 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na 2 równe części.

Połówkę należy rozwałkować i umieścić na blaszce, a także posypać skrobią.

Teraz czas na nadzienie. W tym celu obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach, następnie dodaj wanilię oraz cynamon.  Twaróg należy wymieszać ze śmietaną, a także cukrem oraz jajkiem.  Na przygotowane wcześniej ciasto na blaszce wyłóż jabłka, a także twaróg, tak by razem utworzyły mozaikę.

Druga część ciasta musi zostać przygotowana dokładnie tak samo jak pierwsza. Trzeba ją rozwałkować, a następnie umieścić na jabłkach.

Ciasto trzeba piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!