Pyszny deser bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… deser, który warto zapisać.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz poświęcić na przygotowanie dużo czasu? Ten przepis jest dla Ciebie.

To proste i jakże pyszne ciasto zrobisz bez użycia piekarnika.

Czego potrzebujesz?

  • Przyszykuj sobie blachę o wymiarach 20 x 30 cm.
  • Oprócz tego przygotuj 40 herbatników,
  • 180 ml mleka,
  • 375 ml śmietany,
  • 80 g puddingu niegotowanego,
  • 500 g twarogu,
  • 200 g cukru pudru
  • 80 ml mleka.

Dodatkowo, jeśli oczywiście chcesz, możesz przygotować sobie ok. 150 g czekolady, 100 g startej białej czekolady oraz 150 ml śmietany 30%.

Robienie ciasta zacznij o namoczenia herbatników w mleku. Nie musisz trzymać ich zbyt długo, kilka sekund zupełnie wystarczy. Pierwszą warstwę ciasteczek umieść na dnie foremki.

Dodaj cukier do twarogu i wymieszaj. Ubij pudding wraz ze śmietaną i mlekiem. Rób to do momentu uzyskania jednolitej masy.

Po jej utworzeniu dodaj twaróg i ubijaj do czasu, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość. Na wcześniej ułożonych herbatnikach rozprowadź połowę zrobionego kremu.

Z kolejnych ciastek, również namoczonych w mleku, stwórz następną warstwę ciasta. Nanieś na nią drugą połowę kremu, równomiernie rozprowadzając, a na nią połóż ostatnią już warstwę ciastek.

Z czekolady i gorącej śmietany zrób polewę, używając do tego trzepaczki. Następnie polej ciasto zrobioną polewą i włóż je na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!